Australský vakovec létavý

Australský vakovec létavý

Austrálie je zásobárnou pro Evropany méně známých zvířat. Jedním ze zajímavých, leč méně známých živočichů je i vakovec létavý. Nepříliš proslulý vačnatec přitom vypadá skutečně interesantně.

Ocas delší než tělo

Latinské pojmenování vakovce létavého zní Petauroides volans. Živočich dorůstá délky 35-48 centimetrů, ale jeho ocas je většinou delší než celé tělo, protože jeho délka se pohybuje okolo 45-60 centimetrů. Hmotnost vakovce je mezi 1-1,5 kilogramy. Zvíře je rozšířeno na východě Austrálie. Skupinky drápanců na kmenech stromů přesvědčivě svědčí o místech, kde pravidelně přistává vakovec létavý, největší australský plachtař. Jako další stromoví vačnatci má ostré drápy k zachycení na kůře a dva prsty na předních nohou se mohou postavit proti ostatním třem, a proto může svírat větve jako v kleštích.


Je aktivní v noci, kdy pátrá po potravě v eukalyptových lesích. Vakovec dává přednost měkkým mladým listům pouze několika druhů blahovičníků. Vakovci žijí ve dvojicích, přičemž samec se samicí sdílejí stejnou stromovou dutinu po většinu roku. Samice rodí jedno mládě, které je ve vaku pět měsíců a následně ještě další jeden až dva měsíce zůstává v doupěti, nebo se drží matce na zádech. Ve stáří deseti měsíců samec mladé samce odhání pryč. Vakovec má zajímavou osrstěnou létací blánu mezi lokty a zadníma nohama. Ocas není chápavý a při klouzavém letu slouží ke kormidlování.

Občas nezkoordinuje dolet

Vakovec létavý se vyskytuje ve dvou barevných formách nebo fázích často současně v totožném území. Jedna má uhlově černošedou až černou barvu s hnědým odstínem, zatímco druhá je velice světle šedá nebo mramorovaně krémově bílá. U obou barevných fází je však strana těla šedobílá. Velké oči a obrovské uši vakovce létavého směřují čelně, takže vzdálenosti si může zvíře přesně zjišťovat stereofonně a stereoskopicky. To mu v nočních hodinách umožňuje překonávat klouzavým letem vzdálenosti delší než sto metrů a potom přesně přistát na kmeni stromu.

Ovšem horší je to s usměrňováním plachtění. To se projevuje během přistávacího manévru. Vakovci i jim příbuzné vakoveverky totiž brzdí tím způsobem, že před přistáním prohnou tělo proti směru letu. Vzápětí však naplocho nekoordinovaně narazí do kmene stromu, který si vybrali jako cíl letu, a na něm se snaží pevně zachytit. Někdy se to však nepodaří.

V současné době se nepodařilo dohledat záznam, že by vakovce létavého chovala některá z českých zoologických zahrad, což je určitě škoda. Prohlédnout si zvíře, které vypadá jako obdélníkový papírový drak s ocasem, když letí, by bylo zajímavé. 

Jak najít ubytování?

Pro vyhledávání ubytování na výletech doporučujeme stránky ehotel. Další dobrou alternativou je booking, kde najdeš penziony a hotely z celého světa.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům

728x90

Podobné články

Termiti - dokonalí architekti

Tito malí tvorové, které většina lidí řadí někam mezi mravence, ačkoli spolu nemají vůbec nic společného, obývají naši planetu již miliony let . Za tu dobu dovedli svůj um ...

Ďábelsky vypadající koza šrouborohá

Spousta zvířat vypadá skutečně roztomile, ale najdou se i taková, která člověka již na první pohled mohou děsit. Jedním z těch méně příjemně vypadajících je i koza šrouboroh...

Kytovec s obřím rohem – narval

Díky svému dlouhému štíhlému rohu se narval někdy označuje za „mořského jednorožce“. Ovšem narvalí roh je spíše prodlouženým zubem. Narval je díky svému rohu jedním z nejzaj...

Krásně modrý ploskozubec

Příroda je neskutečně rozmanitá a některé druhy živočichů hrají neuvěřitelnými barvami. Jedním z těchto případů je i ryba zvaná ploskozubec, u níž můžeme spatřit krásně modr...

Životu v jeskyni přizpůsobený macarát

Někteří živočichové se postupem doby přizpůsobili životnímu prostředí. Nejinak tomu je v případě macaráta. Na první pohled se nejedná o nikterak zajímavé zvíře, nicméně názo...

Šakali a další šelmy našich hor

Populace velkých šelem byla na našem území téměř úplně vyhubena. A v posledních desetiletích se v našich horách a lesích postupně obnovují populace, vlků, rysů nebo medvědů....

Malý daman je příbuzným slona

Když se člověk podívá na damana, tak vidí poměrně malé zvíře a řada lidí by očekávala, že se snad jedná o nějaké hlodavce. Ale to není tak úplně pravda. Navíc se jedná o vel...

Netradiční papoušek tricha orlí

Papoušky má většina lidí spojené s krásnými veselými barvami. Ovšem existují i trochu netradiční druhy papoušků, které nejsou tolik známé a obdivované. Jedním z těchto druhů...

Obrovský orel opičí

Orel patří k největším dravým ptákům. Orel opičí se přitom řadí k opravdu velkým druhům orlů. Sídlem orla opičího jsou ostrovy Mindanao, Luzon, Samar a Leyte. Na žádném dalš...