Děsivá opice uakari

Děsivá opice uakari

Zvířata jsou většinou roztomilá, ale některá mohou působit poněkud děsivě, o čemž se můžeme přesvědčit již při prvním pohledu na uakari. Uakari totiž vypadá tak trochu jako z hororu.

Malý, ale výrazný tvor

Latinský název uakariho šarlatolícího zní Cacajao calvus. Jeho typickým rysem je cihlově červená lysá tvář, která je u dospělců doplněna i lysým temenem hlavy. Existují i další poddruhy, které se odlišují podle zbarvení tváře bílého, zlatého nebo červeného odstínu. Uakari se běžně vyskytuje v tropických lesích západní části Brazílie, jižní Kolumbii a Peru.  Délka jeho těla dosahuje kolem čtyřiceti až šedesáti centimetrů, pokud nepočítáme ohon. Délka ocasu se pohybuje mezi patnácti až devatenácti centimetry. Tento druh zvířete běžně váží mezi dvěma až třemi a půl kilogramu.


V běžném prostředí se uakari šarlatolící dožívá až dvaceti roků. Pokud je uakari vzrušen, začne mávat krátkým huňatým ocasem. Žije ve skupinkách až o sto kusech jedinců v částečně zaplavovaných oblastech brazilských pralesů. Běžnějším počtem je však pět až třicet jedinců. Velice často můžeme uakari sledovat společně s dalšími druhy primátů. Mezi nejčastější společníky se řadí kotul veverovitý. Uakari můžeme najít podél malých řek, bažin a jezírek. Jedná se o výjimečnou opici v tom smyslu, že má jako jediná v Jižní Americe krátký ocas.

Téměř ohrožený druh

Uakari se rozmnožuje v období mezi říjnem až květnem. Samice v onu dobu produkuje velice silný pach, s jehož pomocí se snaží přilákat samce. Samice je březí 182 dnů a poté porodí jedno mládě. Mladý jedinec je odstaven od matky kolem pátého měsíce. Samice si samce vybírají podle odstínu pleti, protože čím tmavší je obličej, tím zdravější je jedinec. V roce 2004 byl uakari zařazen Mezinárodním svazem ochrany přírody do kategorie téměř ohrožených druhů. Za tuto skutečnost může hlavně masivní ztráta přirozeného biomu a v řadě oblastí může za mizení uakariho i pronásledování lidmi a lov. Uakari je aktivní během dne, kdy tráví většinu času na zemi, ale občas na ně můžete narazit i na stromech, kde hledají potravu. Potrava je tvořena hlavně semeny, květy, ovocem, hmyzem a malými obratlovci. V noci bývají uakari schovaní vysoko ve větvích stromů, protože ty jim poskytují mnohem větší bezpečí.

Jak již bylo výše zmíněno, uakari se rozlišuje na více poddruhů – uakari bílý žije na severozápadě Brazílie, uakari zlatý se vyskytuje na hranici mezi Brazílií a Peru, uakariho červeného lze spatřit na hranici mezi Kolumbií a Peru, zatímco uakari světlohřbetý obývá Brazílii.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům

Chceš být stále v obraze?

Zanech nám na sebe kontakt a nebo sleduj naši facebook stránku či diskutuj ve skupině "po stopách Šokující planety".



Ještě nemáš nakoupeného Ježíška? Daruj zážitek!!!

Destruktoterapie

Destruktoterapie

Co takhle popadnout kladivo a rozmlátit kancelář? Nebo vzít baseballku a vyřádit se na autě… Třískat, ničit, drtit, bušit… Uáááá! Tohle je lepší terapie, než se válet někde na gauči u psychologa!

Bungee jumping ve dvou

Bungee jumping ve dvou

Zažijte stav beztíže ve dvou při skoku na pružném laně. Dorazíte na most, někdo vám uváže lano kolem kotníků, oba se postavíte na úplný kraj pevného tělesa a čekáte na odpočet. Čas plyne pomaleji, hledíte jeden na druhého a zazní příkaz ...

Pilotem na zkoušku - privátní let

Pilotem na zkoušku - privátní let

Fanouškové létajících zážitků zbystřete. Odteď si totiž kromě vyhlídkového létání můžete vyzkoušet letadlo rovnou řídit a stát se na chvilku pilotem opravdického letounu. Zkušený letecký instruktor vám bude po celou dobu k dispozici a za...

Podobné články

Termiti - dokonalí architekti

Tito malí tvorové, které většina lidí řadí někam mezi mravence, ačkoli spolu nemají vůbec nic společného, obývají naši planetu již miliony let . Za tu dobu dovedli svůj um ...

Ďábelsky vypadající koza šrouborohá

Spousta zvířat vypadá skutečně roztomile, ale najdou se i taková, která člověka již na první pohled mohou děsit. Jedním z těch méně příjemně vypadajících je i koza šrouboroh...

Kytovec s obřím rohem – narval

Díky svému dlouhému štíhlému rohu se narval někdy označuje za „mořského jednorožce“. Ovšem narvalí roh je spíše prodlouženým zubem. Narval je díky svému rohu jedním z nejzaj...

Krásně modrý ploskozubec

Příroda je neskutečně rozmanitá a některé druhy živočichů hrají neuvěřitelnými barvami. Jedním z těchto případů je i ryba zvaná ploskozubec, u níž můžeme spatřit krásně modr...

Životu v jeskyni přizpůsobený macarát

Někteří živočichové se postupem doby přizpůsobili životnímu prostředí. Nejinak tomu je v případě macaráta. Na první pohled se nejedná o nikterak zajímavé zvíře, nicméně názo...

Šakali a další šelmy našich hor

Populace velkých šelem byla na našem území téměř úplně vyhubena. A v posledních desetiletích se v našich horách a lesích postupně obnovují populace, vlků, rysů nebo medvědů....

Malý daman je příbuzným slona

Když se člověk podívá na damana, tak vidí poměrně malé zvíře a řada lidí by očekávala, že se snad jedná o nějaké hlodavce. Ale to není tak úplně pravda. Navíc se jedná o vel...

Netradiční papoušek tricha orlí

Papoušky má většina lidí spojené s krásnými veselými barvami. Ovšem existují i trochu netradiční druhy papoušků, které nejsou tolik známé a obdivované. Jedním z těchto druhů...

Obrovský orel opičí

Orel patří k největším dravým ptákům. Orel opičí se přitom řadí k opravdu velkým druhům orlů. Sídlem orla opičího jsou ostrovy Mindanao, Luzon, Samar a Leyte. Na žádném dalš...