Kuskus není jen jídlo

Kuskus není jen jídlo

Kuskus asi většina z nás zná jako pokrm. Ovšem málokdo ví, že kuskus může znamenat i něco jiného. Kuskus pozemní je totiž druh zvířete.

Australský vačnatec

Kuskus pozemní se řadí mezi vačnatce a má vlastní čeleď kuskusovití. Kuskus pozemní je zřejmě nejznámějším zástupcem celé čeledi, ale kuskusů je poměrně velké množství druhů. Kuskusovití jsou středně velcí vačnatců, kteří ve většině případů žijí v korunách stromů. Tato zvířata jsou silná a zavalitá, přičemž mají dlouhý a hustě ochlupený ocas. U některých druhů je ocas dokonce chápavý. Oči směřují dopředu. Kuskusovití žijí na stromech a první dva prsty na předních končetinách směřují proti ostatním prstům, což ovšem neplatí pro zástupce rodu kusu. Ti totiž žijí spíše na zemi. Ovšem všichni kuskusovití bez výjimky výborně šplhají.

Kuskus


Jedná se o všežravá stvoření, která jsou nejaktivnější kolem úsvitu a soumraku. Kuskusovití mají dobře vyvinutý vak, který se otevírá dopředu. Většinou mívají jedno mládě – případy dvojčat jsou velice vzácné. Kuskusovité najdeme v Austrálii, na Nové Guinei a přilehlých ostrovech. Některé druhy byly člověkem zavlečeny i na Nový Zéland. Několik druhů se dokonce dokázalo přizpůsobit přítomnosti lidí, takže se z nich stali škůdci na zahradách a dařit se jim může i ve městech. Některé druhy se však řadí mezi ohrožené. Jak již bylo zmíněno, existuje celá řada různých druhů kuskusů. Všechny vypisovat nemá cenu, ale existují např. kuskus medvědí, kuskus pruhovaný, kuskus tmavoskvrný, kuskus šupinoocasý či kuskus hedvábný.

Kuskus pozemní

Kuskus pozemní je asi nejznámějším z druhů kuskusů. Jeho tělesná hmotnost se pohybuje kolem průměru 2,5-3 kilogramy. Délka hlavy s tělem je přibližně 440 milimetrů a délka ocasu pak 330 milimetrů. Ovšem u volně žijící populace jsou hmotnost i délka kolísavé v závislosti na tom, na jakém místě na ně narazíme. Největší kusy můžeme najít v nížinných oblastech, zatímco ty nejmenší najdeme ve vyšších polohách. Kuskus pozemní má chápavý ocas, s jehož pomocí jednoduše přesouvá potravu ze stromu na strom. Srst kuskuse je krátká a hustá a obvykle v některém odstínu šedé barvy. Často má bílé břicho. Kuskus pozemní má velká chodidla s pěti prsty s drápy. Uši jsou poměrně nenápadné a holé.

Kuskus pozemní

Kuskus skvrnitý

Dalším známějším zástupcem mezi kuskusy je kuskus skvrnitý. Ten je poměrně velký a robustní. Dal by se označit za poměrně neohrabaného stromového vačnatce. Má zakulacenou hlavu a malé uši. Od kuskuse pruhovaného se odlišuje chybějícím černým pruhem a menšíma ušima. Kuskus skvrnitý je zbarvený bíle s tmavými skvrnami. Velikostně ho můžeme srovnat s kočkou domácí. Tento druh má velice jemnou srst a dlouhý ovíjivý ocas, který mu slouží ke šplhání po stromech. Najdeme ho v severní polovině Yorského poloostrova na severu Austrálie. Žije hlavně v deštných lesích, ale setkat se s ním můžeme i v řídkých lesích a palmových houštinách. Délka kuskuse pruhovaného je 35-45 centimetrů a jeho hmotnost se pohybuje mezi 1,5-3,5 kilogramu. Běžně žije na stromech, což lze poznat podle velmi vyvinutých drápů. Kuskuse skvrnitého je velice těžké oddělit od větve, do které již jednou zaryl drápy. Živí se hlavně plody, listím, ptačími vejci a drobnými obratlovci či hmyzem. Tento druh se dožívá přibližně deseti let. Jde o nočního tvora s nápadnýma červenýma očima.

Leckdo by si mohl myslet, že kuskus je pouze jídlo a nic jiného. To by ovšem byla zásadní mýlka, protože se jedná o skutečně interesantní zvíře, které však není v širším povědomí. V České republice na kuskuse můžete podívat i v zoologické zahradě. Ve své nabídce má kuskuse pražská či jihlavská zoo.

Jak najít ubytování?

Pro vyhledávání ubytování na výletech doporučujeme stránky ehotel. Další dobrou alternativou je booking, kde najdeš penziony a hotely z celého světa.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům

Podobné články

Termiti - dokonalí architekti

Tito malí tvorové, které většina lidí řadí někam mezi mravence, ačkoli spolu nemají vůbec nic společného, obývají naši planetu již miliony let . Za tu dobu dovedli svůj um ...

Ďábelsky vypadající koza šrouborohá

Spousta zvířat vypadá skutečně roztomile, ale najdou se i taková, která člověka již na první pohled mohou děsit. Jedním z těch méně příjemně vypadajících je i koza šrouboroh...

Kytovec s obřím rohem – narval

Díky svému dlouhému štíhlému rohu se narval někdy označuje za „mořského jednorožce“. Ovšem narvalí roh je spíše prodlouženým zubem. Narval je díky svému rohu jedním z nejzaj...

Krásně modrý ploskozubec

Příroda je neskutečně rozmanitá a některé druhy živočichů hrají neuvěřitelnými barvami. Jedním z těchto případů je i ryba zvaná ploskozubec, u níž můžeme spatřit krásně modr...

Životu v jeskyni přizpůsobený macarát

Někteří živočichové se postupem doby přizpůsobili životnímu prostředí. Nejinak tomu je v případě macaráta. Na první pohled se nejedná o nikterak zajímavé zvíře, nicméně názo...

Šakali a další šelmy našich hor

Populace velkých šelem byla na našem území téměř úplně vyhubena. A v posledních desetiletích se v našich horách a lesích postupně obnovují populace, vlků, rysů nebo medvědů....

Malý daman je příbuzným slona

Když se člověk podívá na damana, tak vidí poměrně malé zvíře a řada lidí by očekávala, že se snad jedná o nějaké hlodavce. Ale to není tak úplně pravda. Navíc se jedná o vel...

Netradiční papoušek tricha orlí

Papoušky má většina lidí spojené s krásnými veselými barvami. Ovšem existují i trochu netradiční druhy papoušků, které nejsou tolik známé a obdivované. Jedním z těchto druhů...

Obrovský orel opičí

Orel patří k největším dravým ptákům. Orel opičí se přitom řadí k opravdu velkým druhům orlů. Sídlem orla opičího jsou ostrovy Mindanao, Luzon, Samar a Leyte. Na žádném dalš...