Málo známá opice dželada

Málo známá opice dželada

Opice jako gorila, makak, lemur či šimpanz patří k těm nejznámějším. Ovšem existuje celá řada méně známých druhů, mezi něž se rozhodně dá zařadit dželada. Přitom je to tvor nesmírně zajímavý.

Domovem jsou hory

Dželada je zvláštní tím, že má na hrudníku holou růžovou plošku, čímž se od ostatních primátů odlišuje. Dželada se latinsky nazývá Theropithecus gelada. Jedná se o blízkou příbuznou paviánů. Dželada žije na větrné travnaté vysočině v Etiopii. Domovem jim jsou hodně vysoké hory, přičemž většinu života tráví na horských loukách etiopských skalnatých masivů. Dželady jsou na toto prostředí velice dobře přizpůsobené a noci tráví schoulené na okraji strmých svahů. To sice může být nebezpečné, ale má to i své nesporné výhody – do hor za těmito primáty nechodí příliš mnoho predátorů. V podstatě jen výjimečně se za nimi odhodlají levharti.


Dželada se živí listy, trávou, stonky a semeny rostlin. Potravu sbírá dovednými a rychlými pohyby vlastních rukou. Malé skupinky samiček s mladými vedené samcem se mohou spojovat do velkých tlup. Největší zaznamenaná tlupa měla téměř 700 členů. Délka těla dželady je mezi 70-75 centimetry. Ocas je dlouhý mezi 45-50 centimetry a hmotnost dželady je přibližně 19 kilogramů.

Na stromy lezou jen výjimečně

Dželady žijí většinu času na zemi a na stromy lezou pouze ve výjimečných případech. Typická nápadná červená lysina na prsou slouží k dorozumívání. Chloubou samců je mohutná hříva, která ve stáří může dosahovat až k zemi a u samic jí nenajdeme. Dželada je výlučně vegetariánská a v její potravě je zastoupena v podstatě jenom tráva. Tento primát trávu dokáže škubat celé hodiny. Skupiny dželad se spojují hlavně v dobách sucha.

Březost trvá mezi 170-192 dny a počet mláďat je 1-2. Mláďata se zdržují v rodné skupině poměrně dlouhou dobu a s matkami mají pevné citové pouto. Mladí samci skupinu opouští teprve kolem osmého roku věku a následně si zakládají vlastní harém či tvoří mládenecké tlupy. Dželady poměrně často ohrnují horní ret, přičemž obnažují sytě rudou vnitřní stranu rtu, dásně a dlouhé zuby. Toto chování slouží dželadám jako pozdrav nebo projev podřízenosti mezi jednotlivými členy tlupy.

Podobnost s člověkem

Možná o tom vůbec nevíte a dželadu neznáte, nicméně jedná se o pozoruhodného tvora, který je poměrně podobný člověku v některých bodech svého chování. Dokonce i vizuálně se dželada člověku podobá. Tedy alespoň zadkem, který je u těchto opic velice podobný zadku lidskému. Ten se totiž skvěle hodí pro vysedávání na ostrých skalách. S ohledem na tento fakt evoluční biologové uvažují, jestli nemohly v obdobných podmínkách vzniknout i lidské sedací partie.

Dželady patří ke starému druhu primátů, kteří v dřívějších časech zaplňovali v poměrně velkém množství savany. Ovšem nyní již z těchto opic žijí již pouze dželady, protože ostatní druhy nepřežily divokou evoluci. Dželady tráví většinu života v malých rodinných skupinách, kde jsou nejčastěji tři samice a jeden samec. Velice zajímavé je, že samci jsou sice větší a silnější než samice, nicméně samice jsou dominantní. Jakmile se ukáže, že samec v tlupě již nestačí na svoji roli, zvolí si samice následovníka.

V současnosti je na světě maximálně kolem dvou set tisíc dželad, ale odhaduje se i mnohem menší počet, takže se jedná o relativně ohrožený druh. Za ohrožení opět mohou lidé, protože nejen, že se do hor rozšiřuje zemědělství, ale lidé často dželady loví. Krásně zbarvené dželadí hřívy se řadí k oblíbeným ozdobám afrických kmenů při rituálních tancích.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům

Chceš být stále v obraze?

Zanech nám na sebe kontakt a nebo sleduj naši facebook stránku či diskutuj ve skupině "po stopách Šokující planety".



Ještě nemáš nakoupeného Ježíška? Daruj zážitek!!!

Romantický pobyt v domečku knížete Alexandra

Romantický pobyt v domečku knížete Alexandra

Prožijte romantický pobyt v prostředí, které se k tomu přímo nabízí. V zámeckém areálu zámku Loučeň můžete strávit krásné dny plné odpočinku, romantiky a zaslouženého klidu. Dopřejte si bohatou snídani, romantickou večeři při svíčkách, p...

Indoor surfing

Indoor surfing

Všichni jsme se už asi smířili s tím, že moře nemáme nikdy mít nebudeme. Že si "doma" prostě a jednoduše nezasurfujeme. Ale to není úplně pravda - máme tu Surf Arénu, kde si může vyzkoušet surfování i úplný začátečník. Čeká vás umělá vln...

Romantický let letadlem pro dva

Romantický let letadlem pro dva

Vy dva. Spolu. Šumivé víno. 2 000 metrů nad realitou. Celé město pod vámi. Nebesům na dosah. Pozemské starosti jsou menší a menší. Romantika by se dala krájet. Co víc si přát? Musíme vás ale varovat, může se vám z toho všeho zatočit hlav...

Podobné články

Termiti - dokonalí architekti

Tito malí tvorové, které většina lidí řadí někam mezi mravence, ačkoli spolu nemají vůbec nic společného, obývají naši planetu již miliony let . Za tu dobu dovedli svůj um ...

Ďábelsky vypadající koza šrouborohá

Spousta zvířat vypadá skutečně roztomile, ale najdou se i taková, která člověka již na první pohled mohou děsit. Jedním z těch méně příjemně vypadajících je i koza šrouboroh...

Kytovec s obřím rohem – narval

Díky svému dlouhému štíhlému rohu se narval někdy označuje za „mořského jednorožce“. Ovšem narvalí roh je spíše prodlouženým zubem. Narval je díky svému rohu jedním z nejzaj...

Krásně modrý ploskozubec

Příroda je neskutečně rozmanitá a některé druhy živočichů hrají neuvěřitelnými barvami. Jedním z těchto případů je i ryba zvaná ploskozubec, u níž můžeme spatřit krásně modr...

Životu v jeskyni přizpůsobený macarát

Někteří živočichové se postupem doby přizpůsobili životnímu prostředí. Nejinak tomu je v případě macaráta. Na první pohled se nejedná o nikterak zajímavé zvíře, nicméně názo...

Šakali a další šelmy našich hor

Populace velkých šelem byla na našem území téměř úplně vyhubena. A v posledních desetiletích se v našich horách a lesích postupně obnovují populace, vlků, rysů nebo medvědů....

Malý daman je příbuzným slona

Když se člověk podívá na damana, tak vidí poměrně malé zvíře a řada lidí by očekávala, že se snad jedná o nějaké hlodavce. Ale to není tak úplně pravda. Navíc se jedná o vel...

Netradiční papoušek tricha orlí

Papoušky má většina lidí spojené s krásnými veselými barvami. Ovšem existují i trochu netradiční druhy papoušků, které nejsou tolik známé a obdivované. Jedním z těchto druhů...

Obrovský orel opičí

Orel patří k největším dravým ptákům. Orel opičí se přitom řadí k opravdu velkým druhům orlů. Sídlem orla opičího jsou ostrovy Mindanao, Luzon, Samar a Leyte. Na žádném dalš...