Netradiční papoušek tricha orlí

Netradiční papoušek tricha orlí

Papoušky má většina lidí spojené s krásnými veselými barvami. Ovšem existují i trochu netradiční druhy papoušků, které nejsou tolik známé a obdivované. Jedním z těchto druhů je noční papoušek kakapo soví. Dalším netradičním papouščím druhem je tricha orlí.

Jedinečný endemit Nové Guiney


Tricha orlí se latinsky nazývá Psittrichas fulgidus a jedná se o druh papoušků z Nové Guiney, který je současně jediným druhem z rodu trich. Tricha má většinou charakteristicky zbarvené tělo, které je pro papoušky nezvykle téměř celé černé, jenom na břiše lze vidět červeně zbarvené peří. I když to na první pohled nemusí být patrné, tricha má typické znaky papoušků – zavalité tělo, výrazně zahnutý zobák, jenž slouží jako nástroj při konzumaci ovoce, a masivní prsty na nohou (dva a dva proti sobě). Prsty papouškům slouží k pevnému úchytu na větvích. Tricha orlí má pouze krátký uťatý ocas.

Charakteristický je vzhled připomínající supa. Supa evokuje hlavně hlava, která je více protáhlá a v přední části lysá. Lysina zde má obdobný význam jako v případě zmíněného supa – brání ušpinění peří od potravy, i když v případě trich to samozřejmě není umazání od krve, ale od ovocných šťáv. Zvíře většinou dorůstá velikosti kolem padesáti centimetrů do délky a váha se pohybuje mezi 600-800 gramy. Samci i samice si jsou celkem podobní, i když samičky bývají o něco štíhlejší a mají jemnější hlavu. U samečků najdeme za očima červená kopinatá pírka. Jde o endemit Nové Guiney, kde se vyskytuje v deštných lesích od 800 do 2 000 metrů nad mořem.

Klesající populace kvůli lidem

Většina druhů papoušků žije v párech a tricha orlí není žádnou výjimkou, takže trichy tvoří páry, které se po celý život nemění. Trichy staví hnízda v dutinách stromů, kde pak samice pravidelně snáší dvě vejce s inkubační dobou od 27 do 30 dnů. Tricha mezi větvemi stromů nešplhá, ale raději přelétne za pomoci mohutných záběrů křídel, přičemž během letu pronikavě křičí. Na první pohled let trichy připomíná plachtícího supa. Zvířata ve většině případů létají osamoceně či v párech, nicméně spatřena byla i hejna o přibližně dvaceti jedincích, leč to není tolik obvyklé.

Populace těchto nesmírně zajímavých papoušků bohužel v poslední době klesá a podle stupnice ohroženosti IUCN se klasifikuje jako zranitelný druh. Za pokles populace trich bohužel můžeme hledat vinu u člověka, protože zvíře trpí úbytkem přirozeného prostředí v důsledku kácení deštných pralesů Nové Guiney. Kromě toho je tricha poměrně často lovena kvůli svému krásnému dlouhému peří. Ornitologové odhadují počet trich na přibližně dvacet tisíc párů.

Náročnost na krmení

Zvíře bylo do Evropy poprvé dovezeno až v roce 1831, ale vzhledem k náročnosti chovu se příliš neujalo. Nejnáročnější je krmení, protože trichy vyžadují tropické ovoce, které roste v jejich domovině. Nejčastěji by tricha měla konzumovat fíky, papáju a avokádo. Tyto potraviny se sice dají teoreticky zčásti nahradit místním ovocem jako jablky, hruškami či hroznovým vínem, nicméně tropické ovoce stále nesmí v jídelníčku chybět, poněvadž z něho trichy získávají podstatné enzymy pro správné zažívání. Ostatně v přírodě nejraději vyhledává fíky, ale nepohrdne ani jiným zralým ovocem, květy a nektarem.

Trichy se v zajetí příliš často nechovají. V České republice je bohužel nemá v nabídce žádná zoologická zahrada a chová je jen několik soukromých chovatelů. Ostatně trichy jsou poměrně nákladné a jeden pták vyjde na cca 300 tisíc Kč. Zvíře je velice náročné na chov, protože potřebuje stálou teplotu okolo dvaceti stupňů Celsia a relativně vysokou vlhkost vzduchu.

Jak najít ubytování?

Pro vyhledávání ubytování na výletech doporučujeme stránky ehotel. Další dobrou alternativou je booking, kde najdeš penziony a hotely z celého světa.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům

728x90

Podobné články

Termiti - dokonalí architekti

Tito malí tvorové, které většina lidí řadí někam mezi mravence, ačkoli spolu nemají vůbec nic společného, obývají naši planetu již miliony let . Za tu dobu dovedli svůj um ...

Ďábelsky vypadající koza šrouborohá

Spousta zvířat vypadá skutečně roztomile, ale najdou se i taková, která člověka již na první pohled mohou děsit. Jedním z těch méně příjemně vypadajících je i koza šrouboroh...

Kytovec s obřím rohem – narval

Díky svému dlouhému štíhlému rohu se narval někdy označuje za „mořského jednorožce“. Ovšem narvalí roh je spíše prodlouženým zubem. Narval je díky svému rohu jedním z nejzaj...

Krásně modrý ploskozubec

Příroda je neskutečně rozmanitá a některé druhy živočichů hrají neuvěřitelnými barvami. Jedním z těchto případů je i ryba zvaná ploskozubec, u níž můžeme spatřit krásně modr...

Životu v jeskyni přizpůsobený macarát

Někteří živočichové se postupem doby přizpůsobili životnímu prostředí. Nejinak tomu je v případě macaráta. Na první pohled se nejedná o nikterak zajímavé zvíře, nicméně názo...

Šakali a další šelmy našich hor

Populace velkých šelem byla na našem území téměř úplně vyhubena. A v posledních desetiletích se v našich horách a lesích postupně obnovují populace, vlků, rysů nebo medvědů....

Malý daman je příbuzným slona

Když se člověk podívá na damana, tak vidí poměrně malé zvíře a řada lidí by očekávala, že se snad jedná o nějaké hlodavce. Ale to není tak úplně pravda. Navíc se jedná o vel...

Obrovský orel opičí

Orel patří k největším dravým ptákům. Orel opičí se přitom řadí k opravdu velkým druhům orlů. Sídlem orla opičího jsou ostrovy Mindanao, Luzon, Samar a Leyte. Na žádném dalš...

Gorily, které přelstily pytláky

Sopečný národní park ve Rwandě zná většina z nás jako působiště známé americké bioložky Dian Fosseyové, která svou lásku ke gorilám nakonec zaplatila životem. Bojovat s pytl...