Opice jménem chápan

Opice jménem chápan

Opice jsou naším nejbližším příbuzným, takže je dobr poznat všechny možné druhy. Jedním z opičích druhů je i chápan. Chápanů existuje poměrně velké množství různých druhů.

Chápan vlnatý

Chápani vlnatí jsou známi i jako opice vlnaté či barrigudo. Mají velice hustou, měkkou a hustě vlnitou srst. Tvoří čtyři poddruhy, jejichž příslušníci jsou zbarveni šedě, hnědě, olivově hnědě a černě a v různých kombinacích. Žijí ve smíšených tlupách, jež se při sbírání potravy rozdělují na podskupiny. Chápani vlnatí se živí hlavně ovocem, ale nepohrdnou ani listy, květy, mízou, semeny a malými živočichy. Délka těla chápana vlnatého je mezi padesáti až pětašedesáti centimetry a ocas dosahuje délky 55-77 centimetrů. Hmotnost chápana vlnatého je mezi čtyřmi až deseti kilogramy.

Lagothrix lagotricha žije ve středu Jižní Ameriky a jedná se o poměrně zranitelný živočišný druh. Chápan vlnatý je mírumilovná, něžná opice, která často dovoluje členům jiné tlupy vstup do vlastního teritoria. Březost trvá 233 dní a následně se narodí jedno mládě, jež se drží napřed matky na spodní části těla a za týden přelézá na její hřbet. Mládě je odstaveno ve věku šesti měsíců. Dospělí samci bývají větší než samice. Chápani vlnatí jsou rozložitě stavění, břichatí, mají mohutné plece, kyčle a ocas pro zavěšování ve větvích a přeskoky mezi stromy švihem. Označení barrigudo znamená v jazyce domorodců „tlusté panděro“. Opice jako chápan vlnatý potřebují velké prostory, v nichž se mohou volně potulovat. Jejich lesní biom je však stále více rozčleňován a navíc je ohrožuje lov pro maso, které se velmi oceňuje.

Chápan středoamerický a chápan pavoučí

Chápan středoamerický neboli Ateles geoffroyi žije v jižním Mexiku a ve Střední Americe. Je známý též pod označením chápan Geoffreyův. Má černé ruce, hlavu a nohy a obličejovou masku z bledé kůže kolem očí a čenichu. Ruce bez palců mají pouze funkci háků, s jejichž pomocí tento chápan hbitě skáče ve visu ve větvích nebo si přitahuje k tlamě větve s ovocem. To ostatně platí pro všechny chápany.

Chápan pavoučí se latinsky nazývá Brachyteles arachnoides a rozšířený je ve středu Jižní Ameriky. Chápan pavoučí se též označuje jako muriki. Má těžké tělo, dlouhé končetiny a ruce bez palců s hákovitými prsty. Je to největší opice Nového světa a živí se listy. V důsledku ničení lesů na atlantském pobřeží jde o kriticky ohrožený druh. Přežívá již jen několik stovek jedinců ve čtyřech či pěti skupinách na soukromých farmách. Chápan pavoučí má hmotnost až dvanáct kilogramů.

Chápan černý

Chápan černý nese latinské označení Ateles paniscus. Dosahuje délky těla jen kolem 40-52 centimetrů, zato ocas má dlouhý 80-88 centimetrů. Hmotnost se pohybuje okolo 9,5 kilogramu. Identifikačním znamením tohoto typického chápana je dlouhá černá srst a černá kůže na obličeji. Živí se převážně ovocem, bobulemi, květy, měkkými listy, larvami hmyzu, termity a medem. Chápani černí se někdy označují jako chápani černolící.

Tvoří velké teritoriální tlupy, přičemž každá žije přibližně na prostoru 150-230 hektarů. Tlupy se při sběru potravin dělí do různých podskupin, načež se večer setkávají za hlasitých pozdravů. Samice tlupu opouští, když dosáhne dospělosti a spojuje se s jinou tlupou. Období březosti trvá 225 dní a poté se narodí jedno mládě. Po šestnáct týdnů se drží samici na zádech a po osmnácti měsících je odstaveno.

Pokud si chápany chcete prohlédnout naživo a nechce se vám zrovna cestovat na americký kontinent, pak stačí se vypravit do některé zoologické zahrady, která chápany chová. V České republice se tedy na chápany můžete těšit v Praze či ve Zlíně.

 


Podobné

Termiti - dokonalí architekti

Tito malí tvorové, které většina lidí řadí někam mezi mravence, ačkoli spolu nemají vůbec nic společného, obývají naši planetu již miliony let . Za tu dobu dovedli svůj um ...

Ďábelsky vypadající koza šrouborohá

Spousta zvířat vypadá skutečně roztomile, ale najdou se i taková, která člověka již na první pohled mohou děsit. Jedním z těch méně příjemně vypadajících je i koza šrouboroh...

Kytovec s obřím rohem – narval

Díky svému dlouhému štíhlému rohu se narval někdy označuje za „mořského jednorožce“. Ovšem narvalí roh je spíše prodlouženým zubem. Narval je díky svému rohu jedním z nejzaj...

Krásně modrý ploskozubec

Příroda je neskutečně rozmanitá a některé druhy živočichů hrají neuvěřitelnými barvami. Jedním z těchto případů je i ryba zvaná ploskozubec, u níž můžeme spatřit krásně modr...

Životu v jeskyni přizpůsobený macarát

Někteří živočichové se postupem doby přizpůsobili životnímu prostředí. Nejinak tomu je v případě macaráta. Na první pohled se nejedná o nikterak zajímavé zvíře, nicméně názo...

Šakali a další šelmy našich hor

Populace velkých šelem byla na našem území téměř úplně vyhubena. A v posledních desetiletích se v našich horách a lesích postupně obnovují populace, vlků, rysů nebo medvědů....

Malý daman je příbuzným slona

Když se člověk podívá na damana, tak vidí poměrně malé zvíře a řada lidí by očekávala, že se snad jedná o nějaké hlodavce. Ale to není tak úplně pravda. Navíc se jedná o vel...

Netradiční papoušek tricha orlí

Papoušky má většina lidí spojené s krásnými veselými barvami. Ovšem existují i trochu netradiční druhy papoušků, které nejsou tolik známé a obdivované. Jedním z těchto druhů...

Obrovský orel opičí

Orel patří k největším dravým ptákům. Orel opičí se přitom řadí k opravdu velkým druhům orlů. Sídlem orla opičího jsou ostrovy Mindanao, Luzon, Samar a Leyte. Na žádném dalš...