Orientální ovíječ filipínský

Orientální ovíječ filipínský

Některá zvířata jsou notoricky známá, zatímco jiné výtvory přírody nejsou zase tolik proslulé, ale možná je to velká škoda. Jedním z těch méně známých druhů je i ovíječ filipínský, který může v našich podmínkách působit trochu exoticky a orientálně.

Obývá lesy a pralesy Asie


Ovíječ filipínský je známý také pod jinými názvy. Setkat se můžete s pojmenováním ovíječ indický, ovíječ malajský či musang. Jedná se o lesní zvíře, které žije a loví především v noci. Vzhledem ke způsobu života se jedná o šelmu. V lidské péči se ovíječ filipínský může dožít až do věku dvaceti let. Ovíječ filipínský je vlastně poddruhem o trochu více známého ovíječe skvrnitého. Ovíječ dorůstá délky okolo osmdesáti až devadesáti centimetrů i s ocasem a hmotnost se u něho pohybuje do pěti kilogramů, nicméně běžnější je mezi dvěma až třemi kilogramy. V přírodě ho běžně najdete v lesích a pralesích, ale nevyhýbá se ani parkům a zahradám ve velkých městech. Ovíječ dokáže skvěle šplhat, ale poměrně často se zdržuje na zemi, kde si vyhledává potravu. Loví různé drobné živočichy – obojživelníky, hmyz, plazy, ptáky, menší savce. Valnou část potravy ovšem tvoří i rostlinná složka jako plody, bobule, ovoce a semena. Jak je již podle názvů zřejmé, ovíječe najdeme v Indii, jižní Číně, Malajsii, Srí Lance, na Filipínách a dalších ostrovech v okolí.

Samotářské zvíře

Ovíječi se v zajetí chovají nejčastěji v párech. Jedná se o malou šelmu s šedočerným zbarvením srsti, která má protáhlé tělo, krátké nohy, dlouhý ovíjivý ocas, špičatý čenich a poměrně velké oči. Na rozdíl od ostatních poddruhů nemá na hřbetě výrazné podélné pruhy a tečky. Ovíječi se řadí mezi cibetkovité. Ve dne pospávají většinou na nižších stromech a keřích. Stejně jako ostatní ovíječi, i tento poddruh je poměrně samotářský a samice vychovává mláďata sama. Samice rodí po 61 – 63 dnech březosti dvě až pět mláďat, která zpočátku schovává ve stromové dutině, aby je později s sebou vodila na pochůzky, kde je učí hledat potravu. Když se ovíječ filipínský cítí v ohrožení, vypustí nechutně páchnoucí sekret análních žláz, který následně u útočníka vyvolá nevolnost. Tím samým výměškem si ovíječi značkují své teritorium.

Ovíječ filipínský je chován v ZOO Plzeň, kde se také podařilo tuto šelmu odchovat. V Plzni byl ovíječ v zoo chován krátce již v sedmdesátých letech, kdy zde byly dva páry. První rozmnožení ovíječe filipínského se povedlo v roce 2010.

Jak najít ubytování?

Pro vyhledávání ubytování na výletech doporučujeme stránky ehotel. Další dobrou alternativou je booking, kde najdeš penziony a hotely z celého světa.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům

728x90

Podobné články

Termiti - dokonalí architekti

Tito malí tvorové, které většina lidí řadí někam mezi mravence, ačkoli spolu nemají vůbec nic společného, obývají naši planetu již miliony let . Za tu dobu dovedli svůj um ...

Ďábelsky vypadající koza šrouborohá

Spousta zvířat vypadá skutečně roztomile, ale najdou se i taková, která člověka již na první pohled mohou děsit. Jedním z těch méně příjemně vypadajících je i koza šrouboroh...

Kytovec s obřím rohem – narval

Díky svému dlouhému štíhlému rohu se narval někdy označuje za „mořského jednorožce“. Ovšem narvalí roh je spíše prodlouženým zubem. Narval je díky svému rohu jedním z nejzaj...

Krásně modrý ploskozubec

Příroda je neskutečně rozmanitá a některé druhy živočichů hrají neuvěřitelnými barvami. Jedním z těchto případů je i ryba zvaná ploskozubec, u níž můžeme spatřit krásně modr...

Životu v jeskyni přizpůsobený macarát

Někteří živočichové se postupem doby přizpůsobili životnímu prostředí. Nejinak tomu je v případě macaráta. Na první pohled se nejedná o nikterak zajímavé zvíře, nicméně názo...

Šakali a další šelmy našich hor

Populace velkých šelem byla na našem území téměř úplně vyhubena. A v posledních desetiletích se v našich horách a lesích postupně obnovují populace, vlků, rysů nebo medvědů....

Malý daman je příbuzným slona

Když se člověk podívá na damana, tak vidí poměrně malé zvíře a řada lidí by očekávala, že se snad jedná o nějaké hlodavce. Ale to není tak úplně pravda. Navíc se jedná o vel...

Netradiční papoušek tricha orlí

Papoušky má většina lidí spojené s krásnými veselými barvami. Ovšem existují i trochu netradiční druhy papoušků, které nejsou tolik známé a obdivované. Jedním z těchto druhů...

Obrovský orel opičí

Orel patří k největším dravým ptákům. Orel opičí se přitom řadí k opravdu velkým druhům orlů. Sídlem orla opičího jsou ostrovy Mindanao, Luzon, Samar a Leyte. Na žádném dalš...