5 nejhorších jídel, které si běžné dáváte ke snídani

5 nejhorších jídel, které si běžné dáváte ke snídani

O snídani se v poslední době hodně mluví. Mělo by to být jídlo, které vás hned ráno zdravě nakopne a dodá vám energii. Televize, internet i časopisy jsou plné dobrých rad „odborných“ výživových poradců. Ovšem může se stát, že si pořídíte úplně stejnou snídani, jakou jste viděli v reklamě na oblíbené müsli a přesto se budete brzy cítit unavení a bez energie. A my víme proč.

Sladké cereálie

Jde asi o nejúspěšnější lobbing výrobců potravin v rámci snídaňového menu. Ohánějí se slovy jako zdravý, výživný nebo cereální. Ano, cereální snídaně zní skutečně vznešeně, ale víte, co to znamená doopravdy? Cereálie = obilovina. Takže klidně spousta bílé mouky, kterou byste stejně dobře mohli sníst v bílém pečivu nebo koláčcích.

Stejně ošidné je i müsli. V původním významu šlo o směs tepelně nezpracovaných vloček a sušeného ovoce. Dnes jej ale výrobci potravin pro lepší chuť doplňují různými sladkými přelivy, čokoládou apod. Právě tolik oblíbené zapečené müsli bývá nejhorší. Vločky a ovoce k sobě bývá slepeno tlustou vrstvou cukru nebo medu. Celý pokrm se pak stane příliš sladkým. Váš cukr v krvi v jednu chvíli vystřelí do závratných výšin aby nejdéle do hodinky opět klesl. Dostaví se vlčí hlad, únava a další nepříjemné stavy.

Cereálie si úplně odpírat nemusíte, ale vybírejte ty s co největším podílem vlákniny a bílkovin. Svou oblíbenou směs můžete doplnit ještě o ořechy a lněné semínko. Obojí vám dodá dostatek vlákniny, která zabrání pocitu hladu a jedna miska cereálií doplněná ještě kouskem ovoce a vhodným nápojem vystačí vašemu žaludku bez problémů až do oběda.

foto: Ja Ty http://www.freeimages.com/photographer/heimdall-37809

Sladké pečivo

Koblihy, bábovky, croissanty a další lákavé pochoutky jsou na snídani stejně nevhodné jako sladké cereálie. Opět vás zasytí jen na chvilku, navíc dodají spoustu zbytečného cukru. I když je kobliha a káva s mlékem tou nejoblíbenější sladkou snídaní u nás, neměli byste si ji dopřávat častěji než 1x za 14 dní a to ještě doplněnou o nějaké to ovoce nebo zeleninu. Koblih byste nikdy neměli spořádat více než 2 kousky, což ostatně platí pro jakékoliv slané pečivo.

foto: Fredrik Feyling http://www.freeimages.com/photographer/feyling-33001

Anglická snídaně

Vepřové klobásky, vajíčka, slina, žampióny, cherry rajčátka a k tomu všemu dokřupava opečený bílý chléb. Také se vám sbíhají sliny? Neměli by, pokud náhodou nevykonáváte povolání, při kterém se už od časného rána pěkně zapotíte. Kancelářské myšky, recepční nebo třeba prodavači by měli na podobnou snídani rychle zapomenout.

Je plná tuků a těžkých přísad, při jejichž trávení přesune tělo velké množství krve do oblasti žaludku a nevyhnutelně se dostaví pocit únavy. Navíc jde o tradici nevhodně naroubovanou na naše poměry. Zatímco v Anglii je běžné jíst pouze 3x denně a místo klasického teplého oběda si dopřát pouze sendvič nebo podobné rychlé jídlo, u nás se stravování kloní spíše k více menším porcím během dne a vydatnému obědu.

foto: Ronny Stephan - http://www.freeimages.com/photographer/ronny7362-62812

Light jogurty

Klasické smetanové jogurty dnes nejsou v módě. Jsou přece plné tuků a vůbec neprospívají naší figuře. Mnohem lepší jsou jejich light verze. Co na tom, že jejich konzistence má do skutečného jogurtu daleko, a jakž tak přijatelné hustoty je dosahováno za pomoci škrobů. Příchutě jsou také spíše chemické, plné éček. Na skutečné ovoce se hledí skrz prsty díky obsažené fruktóze a sacharóze.

Light jogurt ovšem nedá vašemu tělu skoro nic dobrého. Téměř v něm chybí bílkoviny, které jsou potřebné pro ranní nastartování organismu. Mléčné tuky dodávají rychlou energii, kterou ráno nezbytně potřebujete. A o prospěšnosti nejrůznějších éček snad hovořit nemusíme.

Máte-li po ránu chuť a jogurt, kupte si ten obyčejný bílý a přidejte do něj své oblíbené ovoce. Jestliže se bojíte obsahu cukrů, pak vás uklidníme. Téměř všechny cukry spotřebujete trávicí proces vašeho těla a ty zbylé poslouží jako rychlá zásobárna energie.

 

Uzeniny a tavené sýry

Uzeniny včetně obyčejné šunky nebo šunkového salámu obsahují velké množství soli, která v organismu zadržuje vodu a tím brání organismu ve správném fungování. Podobně fungují i tavené sýry, které obsahují kromě tavících solí i velké množství éček.

Jestliže se bez chutě masa po ránu neobejdete, vsaďte třeba na tuňáka nebo uzené tofu. A místo tavených sýrů si raději dopřejte ty čerstvé (cottage, gervais apod.). Roztírají se stejně snadno ,ale vašemu organismu prospěji mnohem více.

Olga Koldin http://www.freeimages.com/photographer/adauzie-55765

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům

Chceš být stále v obraze?

Zanech nám na sebe kontakt a nebo sleduj naši facebook stránku či diskutuj ve skupině "po stopách Šokující planety".



Ještě nemáš nakoupeného Ježíška? Daruj zážitek!!!

Vyhlídkový let balónem

Vyhlídkový let balónem

Balónové létání je romantika a dobrodružství v jednom zážitku. Vidět pole, lesy, hrady, jezera a městečka z ptačí perspektivy má své nezaměnitelné kouzlo. Při pozorování vás neruší hluk motoru a můžete v klidu plout vzduchem tak, jak plu...

Ošetřovatelem v ZOO

Ošetřovatelem v ZOO

Ošetřovatelé v ZOO vstávají brzo. Natáhnou si montérky, obují holinky a hned po snídani se vydají za svými zvířaty. Zvířata se už nemohou dočkat, až dostanou svou pravidelnou dávku krmení a až jim hodní ošetřovatelé uklidí v jejich prost...

Kurz přežití

Kurz přežití

Přežít v divočině, postavit si příbytek, rozdělat oheň jen pomocí křesadla, najít a vyčistit pitnou vodu, naučit se orientaci v terénu ve dne i v noci. Jsou dovednosti, které jako civilizovaní lidé ztrácíme, a přesto se nám mohou hodit. ...

Podobné články

Čingischán – jeden z nejslavnějších vojevůdců historie

Ve své době byl nejobávanějším mužem světa. Čingischán nebo také Temüdžin, což bylo rodné jméno slavného vojevůdce a sjednotitele mongolských kmenů. Významný muž žil na přel...

Kulturní památka ČR – zámek Trnová

Praha a její okolí lákají návštěvníky na spoustu pamětihodností. Jednou z nich je i kulturní památka České republiky zámek Trnová. Najdete ho v okrese Praha-západ, nicméně s...

Luang Prabang a jeho historické jádro, které je součástí UNESCO

Na světě se nachází spousta zajímavých pamětihodností. Některé z nich pak patří na seznam světového a kulturního dědictví UNESCO. Ostatně i v České republice takové památky ...

Skvostný buddhistický klášter Kijomizu

Buddhistické kláštery vypadají pro Středoevropana velice zajímavě a působí jako z jiného světa. Skvostem mezi buddhistickými kláštery je Kijomizu, který najdeme na území Jap...

Kronborg patří na seznam UNESCO

Dánsko nepatří mezi nejčastější cíle turistů, ale přesto v této zemi najdeme spoustu zajímavých pamětihodností, které stojí za pozornost. Jednou z nich je i opevněný renesan...

Zámek Gödöllő byl oblíbeným místem císařovny Sissi

Císařovna Sissi a její životní příběh je poměrně známá. Ovšem už mnohem méně se ví, že jejím oblíbeným místem byl zámek Gödöllő. Už podle názvu je zřejmé, že se jedná o ma...

Legendární Amelie Earhartová zmizela v Tichém oceánu

V dobách, kdy ještě ženy nebyly úplně rovným soupeřem mužů ve všech oblastech, se prosadila Amelie Earhartová, která s letadlem předváděla velké věci. Stala se z ní legenda,...

Renesanční zámek Velké Losiny

Olomoucký kraj je prošpikován různými zajímavými místy. Patří mezi ně i obec Velké Losiny, kde se nacházelo panství rodu Žerotínů, kteří zde na místě tvrze nechali vybudovat...

Hrad Kotnov i další zajímavosti města Tábor

Město Tábor sice nemá zrovna nejdelší historii, ale přesto v něm najdeme celou řádku zajímavých budov. Jednou z nich je samozřejmě i hrad Kotnov, ale tím výčet rozhodně neko...