Divoký australský pes dingo

Divoký australský pes dingo

Austrálie je kouzelná destinace a nabízí mnohé odlišnosti v rámci fauny i flóry. Stačí si vzpomenout na klokany, koaly, ptakopysky či vombaty. Bez zajímavosti rozhodně není ani divoký pes dingo.

Neumí štěkat, pouze vyje

Dingo je typická australská psovitá šelma, která byla v dřívějších dobách označovaná za poddruh vlka. Dingo ve většině případů žije divoce, nicméně existují i případy, kdy se ho podařilo domestikovat. Ostatně existují i kříženci dinga, kteří už jsou kompletně domestikovaní, což je australský honácký pes, jenž vzniknul po zkřížení domestikovaných psů s dingy.

Dingo běžně žije na pouštích, okrajích lesů či v travnatých porostech. Velice často je najdete i v opuštěných králičích norách a obdobných podzemních prostorech, které se nacházejí v blízkosti vodního zdroje. Dingo je největší suchozemskou šelmou v Austrálii a dá se označit za vrcholového predátora. Zásadní problém ovšem spočívá v tom, že mnoho australských farmářů v dingovi vidí škůdce, který útočí na hospodářská zvířata, což nesou velice těžko a dinga se často snaží likvidovat. Dingové však jen neškodí, protože loví krysy, klokany a králíky. Tím regulují počet těchto přemnožených zvířat.  Zajímavostí je, že psi dingo neštěkají, ale dokážou pouze výt.

U nás v ZOO Plzeň

Dingové mají relativně širokou hlavu, špičatý čenich a vztyčené uši. Barva jejich očí se pohybuje od žluté, přes oranžovou až po hnědou. Dingové mají oproti běžným psům delší čenichy, větší špičáky a plošší lebky. V průměru dingo dorůstá do výšky 52-60 centimetrů a váží mezi 13-20 kilogramy. Samci bývají větší a těžší než samice.

Také dingové žijící na severu Austrálie bývají větší než ti z jižní části země. Srst má dingo krátkou a měkkou, na ocase huňatou. Dingo je aktivní převážně v noci, nicméně chování se může odlišovat podle klimatu, kde žije. Doba aktivity je většinou krátká. Vůči lidem je většinou dingo plachý, avšak mohou se ve výjimečných případech vyskytovat i v blízkosti táborů, na předměstích či sídlištích.

Dingové mají mláďata pouze jednou do roka. V České republice se s dingem můžete setkat v plzeňské ZOO. V Plzni se objevil dingo v roce 2013, kam se přesunul jeden pes a dvě fenky z berlínské zoologické zahrady. V únoru 2014 byla pokřtěna čtyři mláďata.

Dingo se živí různými druhy zvířat a hospodářská zvířata tvoří jen minimální část jejich stravování. Existují výzkumy, které zjistily, že 80% stravy dingů tvoří desítka živočišných druhů – klokan rudý, tur domácí, klokan bažinný, klokan hbitý, králík divoký, vombat obecný, krysa Rattus colletti, husovec strakatý, kusu liščí a krysa Rattus villosissimus.

Jak najít ubytování?

Pro vyhledávání ubytování na výletech doporučujeme stránky ehotel. Další dobrou alternativou je booking, kde najdeš penziony a hotely z celého světa.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům

Podobné články

Termiti - dokonalí architekti

Tito malí tvorové, které většina lidí řadí někam mezi mravence, ačkoli spolu nemají vůbec nic společného, obývají naši planetu již miliony let . Za tu dobu dovedli svůj um ...

Ďábelsky vypadající koza šrouborohá

Spousta zvířat vypadá skutečně roztomile, ale najdou se i taková, která člověka již na první pohled mohou děsit. Jedním z těch méně příjemně vypadajících je i koza šrouboroh...

Kytovec s obřím rohem – narval

Díky svému dlouhému štíhlému rohu se narval někdy označuje za „mořského jednorožce“. Ovšem narvalí roh je spíše prodlouženým zubem. Narval je díky svému rohu jedním z nejzaj...

Krásně modrý ploskozubec

Příroda je neskutečně rozmanitá a některé druhy živočichů hrají neuvěřitelnými barvami. Jedním z těchto případů je i ryba zvaná ploskozubec, u níž můžeme spatřit krásně modr...

Životu v jeskyni přizpůsobený macarát

Někteří živočichové se postupem doby přizpůsobili životnímu prostředí. Nejinak tomu je v případě macaráta. Na první pohled se nejedná o nikterak zajímavé zvíře, nicméně názo...

Šakali a další šelmy našich hor

Populace velkých šelem byla na našem území téměř úplně vyhubena. A v posledních desetiletích se v našich horách a lesích postupně obnovují populace, vlků, rysů nebo medvědů....

Malý daman je příbuzným slona

Když se člověk podívá na damana, tak vidí poměrně malé zvíře a řada lidí by očekávala, že se snad jedná o nějaké hlodavce. Ale to není tak úplně pravda. Navíc se jedná o vel...

Netradiční papoušek tricha orlí

Papoušky má většina lidí spojené s krásnými veselými barvami. Ovšem existují i trochu netradiční druhy papoušků, které nejsou tolik známé a obdivované. Jedním z těchto druhů...

Obrovský orel opičí

Orel patří k největším dravým ptákům. Orel opičí se přitom řadí k opravdu velkým druhům orlů. Sídlem orla opičího jsou ostrovy Mindanao, Luzon, Samar a Leyte. Na žádném dalš...