Metrová veverka ratufa obrovská

Metrová veverka ratufa obrovská

Veverky má mnoho lidí v oblibě pro jejich roztomilost. Jsou to taková malá, pěkná stvoření, která můžete běžně potkat i v našich lesích či parcích. Ovšem co kdyby taková veverka nebyla malá, ale měřila třeba až jeden metr? I s takovým druhem se můžete setkat!

Obr z Indie

V jižní Asii se lze s takovou metrovou veverkou seznámit. Jde o druh nazvaný ratufa obrovská a typicky žije v indickém Malabaru. Ratufa dorůstá do délky těla 35-40 centimetrů a ocas měří dalších 35-60 centimetrů, což v součtu může dát dohromady jeden metr a takové případy určitě nejsou ojedinělé. Ocas ratufy bývá skutečně huňatý a hmotnost této netradiční veverky dosahuje v dospělosti mezi 1-1,2 kilogramu. Při hledání potravy skáče z jedné větve na druhou, přičemž dokáže skočit až do dálky šesti metrů. K těmto dalekým skokům využívá svůj chundelatý ocas. U tohoto obra z Indie byl zjištěn nejvyšší doložený věk dvaceti let, kterého se dožilo zvíře chované v zajetí.

Veverka – všežravec

Zbarvením je ratufa svrchu černá, nohy a hlava jsou červenohnědé a spodní stranu má bílou. Tlapy a chodidla jsou poměrně široká a zvíře má dobře vyvinuté a silné drápy. Ratufa obrovská žije primárně v nejvyšších stromových pásech pralesa, a proto se příliš často nedostane do styku s lidmi. Ratufa si musí dávat pozor na dravé ptáky a levharty. Sama je všežravá, takže kromě oříšků a ovoce si pochutná třeba i na šťavnatém broukovi. Čas od času si ratufa smlsne i na kůře některých stromů či na vejcích z ptačích hnízd. Během konzumace potravy se na rozdíl od ostatních veverek neposadí s ocasem nad tělem, ale balancuje na zadních nohách a ocasem se snaží udržet rovnováhu. Na předních nohách mají navíc velice krátký a široký palec, jenž jim slouží k přidržení jídla. Ratufy si staví typické veverčí hnízdo, ve kterém odpočívají a odchovávají mláďata. Pokud je ratufa vyrušena při své činnosti, přitiskne se ploše k větvi nebo se schová za tlustým kmenem. Tento druh veverek preferuje opadavé a vlhké stálezelené lesy.

Jak najít ubytování?

Pro vyhledávání ubytování na výletech doporučujeme stránky ehotel. Další dobrou alternativou je booking, kde najdeš penziony a hotely z celého světa.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům

Podobné články

Termiti - dokonalí architekti

Tito malí tvorové, které většina lidí řadí někam mezi mravence, ačkoli spolu nemají vůbec nic společného, obývají naši planetu již miliony let . Za tu dobu dovedli svůj um ...

Ďábelsky vypadající koza šrouborohá

Spousta zvířat vypadá skutečně roztomile, ale najdou se i taková, která člověka již na první pohled mohou děsit. Jedním z těch méně příjemně vypadajících je i koza šrouboroh...

Kytovec s obřím rohem – narval

Díky svému dlouhému štíhlému rohu se narval někdy označuje za „mořského jednorožce“. Ovšem narvalí roh je spíše prodlouženým zubem. Narval je díky svému rohu jedním z nejzaj...

Krásně modrý ploskozubec

Příroda je neskutečně rozmanitá a některé druhy živočichů hrají neuvěřitelnými barvami. Jedním z těchto případů je i ryba zvaná ploskozubec, u níž můžeme spatřit krásně modr...

Životu v jeskyni přizpůsobený macarát

Někteří živočichové se postupem doby přizpůsobili životnímu prostředí. Nejinak tomu je v případě macaráta. Na první pohled se nejedná o nikterak zajímavé zvíře, nicméně názo...

Šakali a další šelmy našich hor

Populace velkých šelem byla na našem území téměř úplně vyhubena. A v posledních desetiletích se v našich horách a lesích postupně obnovují populace, vlků, rysů nebo medvědů....

Malý daman je příbuzným slona

Když se člověk podívá na damana, tak vidí poměrně malé zvíře a řada lidí by očekávala, že se snad jedná o nějaké hlodavce. Ale to není tak úplně pravda. Navíc se jedná o vel...

Netradiční papoušek tricha orlí

Papoušky má většina lidí spojené s krásnými veselými barvami. Ovšem existují i trochu netradiční druhy papoušků, které nejsou tolik známé a obdivované. Jedním z těchto druhů...

Obrovský orel opičí

Orel patří k největším dravým ptákům. Orel opičí se přitom řadí k opravdu velkým druhům orlů. Sídlem orla opičího jsou ostrovy Mindanao, Luzon, Samar a Leyte. Na žádném dalš...