Nejdražší káva se dělá z výkalů

Nejdražší káva se dělá z výkalů

Káva patří k nejoblíbenějším nápojům na celém světě a řada lidí si v jejím pití vyloženě libuje. Najdou se i tací, kteří se skutečně specializují na různé druhy kávy a rádi ochutnávají kávu z rozmanitých konců světa. Jaká je ale ta úplně nejdražší káva? Pravděpodobně budete překvapeni, jakým způsobem se připravuje.

Cibetky v zajetí nežerou kávu

Jako nejdražší káva na světě se označuje tzv. cibetková káva. Za jeden hrneček té úplně nejšpičkovější kávy Kopi Luwak zaplatíte až šest set amerických dolarů. Jakmile pravý milovník kávy ochutná specifickou chuť Kopi Luwak, okamžitě pozná, že je něčím opravdu výjimečná. Kopi Luwak má nesmírně kořeněnou chuť s lehkými tóny karamelu a čokolády.


Ovšem pokud si člověk chce skutečně pořádně vychutnat kávu Kopi Luwak, neměl by se nějak zdlouhavě zajímat o její původ, protože tento druh kávy se připravuje z výkalů kunovité šelmy – cibetky. Káva Kopi Luwak se vyrábí hlavně v Indonésii a na Filipínách, kde žije ve volné přírodě poměrně velké množství cibetek. K potravě cibetek patří malí savci, hmyz, tropické ovoce, ale hlavně také káva. Ostatně způsob získávání kávy může za její neuvěřitelně vysokou cenu. Problém je v tom, že cibetky žijící v zajetí nelze přimět ke konzumaci kávových zrn, což je nesmírně zajímavé. Většina zrnek cibetkové kávy pochází z ostrova Sulawesi.

Za vznikem stojí vynalézaví domorodci

Kávová zrnka mají poměrně tvrdý obal, a proto projdou v podstatě neporušeně celým trávicím traktem cibetky. Zrnka kávy následně domorodci nacházejí v hromádkách trusu těchto kunovitých šelem. Po hromádkách trusu domorodci téměř vyhlašují pátrání, protože pro ně je to dobrý způsob obživy, jelikož kávy v trusu se dá dobře zpeněžit prodejem prostředníkům. Jakmile je odstraněn obal, zbude klasické kávové zrno, které má ovšem velice netradiční chuť.

Káva Kopi Luwak se začala prodávat již koncem devatenáctého století a její objev podle určité tradice souvisel s tím, že nizozemští majitelé plantáží zakazovali domorodcům konzumaci jejich oblíbeného kávového nápoje, nicméně domorodci byli vynalézaví a objevili možnost, jak by se dal zákaz Evropanů obejít. Domorodci začali používat kávu z cibetčího trusu, což bylo něco, co by Evropan skutečně do úst v tehdejší době jen tak nevložil.

V žaludku probíhá obdoba fermentace

Tajemství vnitřností cibetky spočívá v tom, že v jejich žaludcích dochází během trávení k obdobě fermentace. To je ostatně dosvědčeno a podloženo reálným vědeckým výzkumem, který provedli v osmdesátých letech dvacátého století kanadští chemici. Bakterie a ostatní mikroorganismy v žaludku cibetky přeměňují za pomoci enzymů biologické látky na jiné. Tím se mění jejich vlastnosti a v případě kávy Kopi Luwak z nich odebírají hořké látky. Káva Kopi Luwak je skutečně specifická, a proto si za ní případní zájemci musí zaplatit patřičný obnos. Pokud by se někomu podařilo přimět cibetky žijící v zajetí k pojídání kávových zrn, jistě by na to hodně vydělal, nicméně zatím se to ještě nezadařilo.

Jak najít ubytování?

Pro vyhledávání ubytování na výletech doporučujeme stránky ehotel. Další dobrou alternativou je booking, kde najdeš penziony a hotely z celého světa.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům

Podobné články

Huaorani - nedotčený amazonský kmen

Stejně jako ubývá na Zemi nedotčených míst, stejně tak byste na prstech spočítali nekontaktované kmeny lidí žijící v nepočetných skupinkách ukryté v pralesích. Jedním z nich...

V Austrálii mají unikátní růžové jezero

Růžová není úplně obvyklá barva v přírodě a obzvlášť to platí v případě jezer. Jenže Austrálie je zemí velkých možností, takže v ní najdete i jezero s touto netradiční barvo...

Sedm zajímavých světových jeskyní

Jeskyně se ve většině případů těší poměrně vysoké návštěvnosti a oblibě mezi turisty. Je to určitě způsobeno jejich krásou, která je v konfrontaci s klasickým nadzemním svět...

Ostrov duchů Hashima

Japonský ostrov, kterému kdysi patřila mnohá prvenství, už přes čtyřicet let nikdo neobývá. Zašlou slávu dokumentuje jen podivná scenérie, která láká historické nadšence, no...

Heineken Experience aneb svět piva v Amsterdamu

Nejlepší turistická atrakce v Amsterdamu? Tou byl přímo návštěvníky zvolen právě Heineken Experience, takže pokud máte rádi pivo a chtěli byste se podívat, jak probíhá sam...

Termiti - dokonalí architekti

Tito malí tvorové, které většina lidí řadí někam mezi mravence, ačkoli spolu nemají vůbec nic společného, obývají naši planetu již miliony let . Za tu dobu dovedli svůj um ...

Ďábelsky vypadající koza šrouborohá

Spousta zvířat vypadá skutečně roztomile, ale najdou se i taková, která člověka již na první pohled mohou děsit. Jedním z těch méně příjemně vypadajících je i koza šrouboroh...

Bělověžský prales

V dávných dobách pokrýval klimaticky mírné pásmo Evropy prales, což však dnes již není vůbec vidět. Na některých místech tedy ještě zůstávají pozůstatky pralesů, ale mnoho j...

Kytovec s obřím rohem – narval

Díky svému dlouhému štíhlému rohu se narval někdy označuje za „mořského jednorožce“. Ovšem narvalí roh je spíše prodlouženým zubem. Narval je díky svému rohu jedním z nejzaj...