Nejšílenější jídla starých Řeků

Nejšílenější jídla starých Řeků

Antická doba přála bohatým hostinám a zábavám, ale některá jídla byste ale přece jenom jíst asi nechtěli. Je libo nadívanou prasečí dělohu, nápoje ochucené borovicovou pryskyřicí nebo šílený černý vývar bojovných Sparťanů?

Jeden neznámý starověký cestovatel napsal: „Řecké jídlo má jen dva chody: jeden druh kaše – a druhý druh kaše.“ Tak hrozné to ve skutečnosti nebylo, protože na jídelníčku lidí všech vrstev se pravidelně objevovaly i různé druhy zeleniny, ryby a mořské plody. Ovšem kaše z čočky, fazolí a obilí smíchaná s olivovým olejem patřila spolu s řeckým chlebem k základu běžné každodenní stravy. Existují však jídla, která byste si ve starořecké restauraci nejspíš nedali. Která to jsou?

Vepři uhynulí v důsledku překrmování


Je to neuvěřitelné, ale maso z prasat uhynulých přirozenou cesto bylo považováno za nejjemnější a nejšťavnatější. Rychlým koncům čuníků se proto často pomáhalo neustálým přísunem jídla a leckdy i umělým dokrmováním. Uhynulé prase bylo ještě chvíli ponecháno v kotci a teprve potom se začalo zpracovávat. Využilo se z něj absolutně vše, od krve (zachytávané do velkých lavorů) až po většinu vnitřností.

Salát z mořských ježků

Lehké saláty z divoké zeleniny (šťovík, listy řepy, lopuch apod.) byly v antice oblíbené pro svou lehkost a snadnou přípravu. Často byly jejich součástí i vnitřní části mořských ježků, které na pohled nevypadají příliš lákavě. Narazit na ně ale můžeme v některých středomořských oblastech dodnes, takže to asi tak strašné nebylo.

Drozdi, pávi a další divocí ptáci

Staří Řekové snědli doslova vše, co dokázali ulovit. Drobní zpěvaví ptáci patřili jen na stůl těch nejbohatších. Vrcholem dekadence byla (stejně jako později ve starém Římě) hostina složená výhradně z takových titěrností, jako jsou drozdí jazýčky nebo slavičí mozečky. Oblíbená byla i paví vejce.

Vnitřnosti pro všechny

Zatímco v počátcích antického Řecka byly vnitřnosti určeny hlavně bohům a obětním oltářům (vzpomínáte si na pověst o Prométheovi a jeho obětní hromadě z kostí a tuku?), později se těšily stále větší oblibě. Mezi nejoblíbenější pochoutky patřila nadívaná děloha nebo vařeně vemínko z prasnice.

Víno s chutí pryskyřice

Pryskyřice z borovic se původně používala a utěsňování sudů a její zvláštní chuť tak nechtěně pronikala i do vína. Později se takové víno stalo vyhledávaným vrcholem oslav a ještě dnes je tradice udržována díky známému vínu Retsina. A to jde vlastně původně o skladovací šlendrián.

Spartský černý vývar

Athéňané se do svých nepřátel často jízlivě strefovali a výjimkou nebylo ani jídlo. Jistý Aténeus prý prohlásil: „Sparťané tvrdí, že jsou nejstatečnější národ na světě. Musí to být pravda, jinak by nebyli schopni pozřít tak odporné jídlo.“ Mluvčí měl bezpochyby na mysli známý černý vývar, který se připravoval ze ssedlé vepřové krve smíchané s octem a solí. Vše stačilo krátce povařit a bylo hotovo.

Mimochodem věděli jste, že už mezi Athéňany existovali vegetariáni? Pokud to se změnou svého jídelníčku mysleli opravdu vážně, mohli dostat od kněze speciální požehnání a díky němu obětovali na oltáře bohům místo zvířat ty nejlepší plody ze své zahrádky.

Jak najít ubytování?

Pro vyhledávání ubytování na výletech doporučujeme stránky ehotel. Další dobrou alternativou je booking, kde najdeš penziony a hotely z celého světa.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům

728x90

Podobné články

Huaorani - nedotčený amazonský kmen

Stejně jako ubývá na Zemi nedotčených míst, stejně tak byste na prstech spočítali nekontaktované kmeny lidí žijící v nepočetných skupinkách ukryté v pralesích. Jedním z nich...

V Austrálii mají unikátní růžové jezero

Růžová není úplně obvyklá barva v přírodě a obzvlášť to platí v případě jezer. Jenže Austrálie je zemí velkých možností, takže v ní najdete i jezero s touto netradiční barvo...

Sedm zajímavých světových jeskyní

Jeskyně se ve většině případů těší poměrně vysoké návštěvnosti a oblibě mezi turisty. Je to určitě způsobeno jejich krásou, která je v konfrontaci s klasickým nadzemním svět...

Ostrov duchů Hashima

Japonský ostrov, kterému kdysi patřila mnohá prvenství, už přes čtyřicet let nikdo neobývá. Zašlou slávu dokumentuje jen podivná scenérie, která láká historické nadšence, no...

Heineken Experience aneb svět piva v Amsterdamu

Nejlepší turistická atrakce v Amsterdamu? Tou byl přímo návštěvníky zvolen právě Heineken Experience, takže pokud máte rádi pivo a chtěli byste se podívat, jak probíhá sam...

Termiti - dokonalí architekti

Tito malí tvorové, které většina lidí řadí někam mezi mravence, ačkoli spolu nemají vůbec nic společného, obývají naši planetu již miliony let . Za tu dobu dovedli svůj um ...

Ďábelsky vypadající koza šrouborohá

Spousta zvířat vypadá skutečně roztomile, ale najdou se i taková, která člověka již na první pohled mohou děsit. Jedním z těch méně příjemně vypadajících je i koza šrouboroh...

Bělověžský prales

V dávných dobách pokrýval klimaticky mírné pásmo Evropy prales, což však dnes již není vůbec vidět. Na některých místech tedy ještě zůstávají pozůstatky pralesů, ale mnoho j...

Kytovec s obřím rohem – narval

Díky svému dlouhému štíhlému rohu se narval někdy označuje za „mořského jednorožce“. Ovšem narvalí roh je spíše prodlouženým zubem. Narval je díky svému rohu jedním z nejzaj...