Hbitý predátor fret kočičí

Hbitý predátor fret kočičí

Stále ještě existuje spousta zvířat, která nepatří do širšího povědomí, i když se jedná o živočichy nesmírně zajímavé. Jedním z těchto méně proslavených zvířat je i fret kočičí.

Žije v USA a Mexiku

Fret kočičí se v češtině též označuje jako fretka kočičí či medvídek kočičí. V latině je znám pod pojmenováním Bassariscus astutus. Délka těla freta je 30-42 centimetrů, zatímco délka ocasu se pohybuje mezi 31-44 centimetry. Hmotnost zvířete bývá okolo jednoho kilogramu. Fret kočičí je rozšířený ve střední a západní oblasti USA a najdeme ho až po jih Mexika.


Jedná se o štíhlého a hbitého predátora s ocasem výrazně černě a bíle kroužkovaným. Horní část těla je šedohnědá či žlutohnědá, kolem očí má černé kroužky, čenich a obočí jsou bílé. Fret kočičí je noční šelma. Loví menší druhy ptáků, savců a plazy. Hledá také larvy hmyzu, vybírá ptačí hnízda a požírá ovoce a ořechy. Vlastní teritorium vyznačuje trusem a močí a také ho ochraňuje před jinými druhy stejného pohlaví. Březost trvá kolem padesáti až šedesáti dní, přičemž průměrně rodí dvě až tři mláďata.

Medvídkovitá šelmička

Fret kočičí spadá do čeledi medvídkovitých. Fret vydává štěkavé zvuky a pronikavý jekot, což jim slouží ke komunikaci. Biotopem freta kočičího jsou pouště, lesy a hory, rád má skalnatá místa. Jelikož je fret aktivní hlavně v noci, přes den přespává v různých dutinách a skalních úkrytech. Toto obratné zvíře je velmi pružné díky faktu, že dovede otáčet zadní nohy o 180 stupňů. Zvíře má částečně zatažitelné drápy. Přestože se dá poměrně snadno ochočit a je velice čistotný, bývá v zajetí chován pouze výjimečně. Někdy se můžete setkat i s jeho aztéckým jménem cacomiztli, což v překladu znamená něco jako „maličká puma“ či „poloviční puma“.

V současné době se bohužel fret kočičí nechová v žádné z českých zoologických zahrad, což je určitě velká škoda, protože se jedná o nesmírně zajímavé zvíře. Patří mezi ploskochodce, přičemž nejznámější z nich je mýval, ale ostatní příbuzní u nás příliš známí nejsou – jmenují se olingo, kynkažu či fret malý.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům



Chceš být stále v obraze?

Zanech nám na sebe kontakt a nebo sleduj naši facebook stránku či diskutuj ve skupině "po stopách Šokující planety".