Nártoun – nejmenší primát

Nártoun – nejmenší primát

Když se řekne primát, automaticky se většině lidí vybaví větší druhy opic. Ovšem primáti jsou i poměrně malí, o čemž svědčí i velikost nártouna, který se řadí k nejmenším primátům na světě.

Mort z Madagaskaru s obříma očima


Mnoho lidí zná animovaný film Madagaskar, kde se právě i nártoun vyskytuje v postavě Morta. Skuteční nártouni se vyskytují v jihovýchodní Asii a vypadají trochu jako plyšové hračky, protože mají obrovské oči a paličky místo prstů. Jak již bylo zmíněno, nártoun patří mezi primáty, takže se vlastně jedná o poměrně příbuzného tvora k člověku. Nártouni jsou velice plaší, tudíž není úplně snadné ho ve volné přírodě pozorovat, vyfotografovat nebo nahrát na video. Velkou zajímavostí určitě je, že nártoun dovede svou hlavou otočit kolem dokola jako sova. Název nártoun je odvozen od poměrně dlouhého nártu tohoto primáta.

Nártounů existuje hned několik druhů, nicméně stavba těla je v zásadě obdobná u všech. Celému drobnému tělu dominuje hodně dlouhý ocas. Tělo bývá dlouhé kolem deseti až osmnácti centimetrů, ale ocas bývá ještě delší než tělo. Ocas mívá kolem pětadvaceti až třiceti centimetrů. Silné zadní nohy jsou dvakrát delší než tělo a hlava. Nejdominantnější na celém zvířeti však jsou jeho obrovské oči. Ty mají totiž v průměru až 1,5 centimetru a váží kolem šesti gramů, což je mimochodem více, než kolik váží nártounův mozek. Ostatně nártoun má v poměru k tělu největší oči ze všech savců na světě. Pokud bychom uvažovali, jak by vypadal člověk, jenž by měl oči ve stejném poměru k tělu jako nártoun, pak si lidské oči musíme představit jako dva grapefruity!

Noční lovec se sebevražednými sklony

Nártouni se řadí mezi noční živočichy, takže během dne většinou pospávají někde ukrytí ve větvích stromů nebo v dutinách stromů a na lov vyráží až v noci. Jejich potravu tvoří převážně hmyz, avšak ulovit dovedou i ptáka nebo hada. Při lovení nártoun využívá hlavně své dlouhé končetiny, protože chytá poletující hmyz ve skoku. Nártouni jednoduše číhají na větvích, a v okamžiku, kdy kolem proletí kořist, okamžitě se vymrští a sevřou nebohou kořist v malé tlamičce. Nártoun zvládá skákat ze stromu na strom na vzdálenost až šesti metrů, což je na tak malé zvířátko slušná porce. Při skákání využívají svůj dlouhý ocas, který tedy není jen k přidržování, ale také slouží jako kormidlo. Jak již bylo zmíněno, velkou výhodou je také skutečnost, že nártoun dokáže otočit hlavou až o 360 stupňů. Samozřejmostí je vynikající zrak a sluch, takže i když na jednu stranu nártoun vypadá jako roztomilý mazlíček, jedná se o poměrně nebezpečného zabijáka pro svou kořist.

Nártouna můžete při troše štěstí a trpělivosti pozorovat v jeho domovském prostředí, což je oblast jihovýchodní Asie. Hlavním teritoriem, kde je nártoun k vidění, jsou Filipíny. Na Filipínách se lze setkat s jevem, který je jinde těžko k vidění. Tamní děti totiž chovají nártouna jako domácího mazlíčka, přičemž chov nártouna v zajetí je jinak značně komplikovaný. Nártouni se totiž velice jednoduše vystresují, což vede k tomu, že si ublíží nebo se dokonce může i zabít. Ostatně při velikosti nártouna není možné se mu příliš divit, protože při denním odpočinku tyto malé primáty často loví kočkovité šelmy a větší druhy hadů.

Nártoun samozřejmě také trpí tím, že lidstvo neustále likviduje pralesy, kde žije. Kvůli tomu je v současné době nártoun ohroženým druhem. Zajímavostí určitě také je, že nártoun může posloužit za kořist i kočce domácí, takže mu nebezpečí hrozí i v blízkosti lidských sídel.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům



Chceš být stále v obraze?

Zanech nám na sebe kontakt a nebo sleduj naši facebook stránku či diskutuj ve skupině "po stopách Šokující planety".