Nejmenší africký primát talapoin

Nejmenší africký primát talapoin

Primáti patří k těm nejvíce oblíbeným druhům zvířat. I přesto existují druhy, o kterých mnoho z nás nikdy neslyšelo, ale je to možná chyba, protože se jedná o skutečně zajímavé tvory. Jedním z takových primátů je i nejmenší africký primát talapoin.

Netradiční kočkodan

Talapoin je druh kočkodana. Ve volné přírodě se s talapoinem můžete setkat v centrální Africe a v průměru talapoin váží jen kolem jednoho a půl kilogramu. Talapoin žije v močálovitých pralesích Afriky a najdeme ho hlavně v okolí řek v Gabunu, Kongu či Angole.


Tento primát má olivově žlutohnědou barvu srsti, přičemž pouze spodní části jsou bělavé. Zvíře měří kolem pětatřiceti centimetrů na délku, pokud tedy nezapočítáme jeho ocas. Ten je zhruba stejně dlouhý jako talapoin. Ovšem talapoin není klasickým druhem kočkodana, protože se od ostatních odlišuje velkými ušními boltci, vysokým čelem a blankou mezi prsty. Samice jsou o něco menší a lehčí než samci. Hlava talapoinů je v poměru k tělu relativně velká. Talapoin má také velké oči a krátké čelisti. Tento druh primáta se živí plody, listím a rostlinnými výhonky, nicméně nepohrdne ani drobnými živočichy. Na první pohled zaujme růžový obličej s černou skvrnou na nose a s černými proužky na stranách obličeje.

Tento druh primáta se snaží žít poměrně skrytě. Talapoin je ohrožován ničením lokalit svého běžného výskytu, které zapříčiňuje těžba dřeva a rozrůstající se zemědělská činnost.

Obývá Afriku

Talapoin tvoří dva druhy primátů, které jsou společně zařazeny do rodu Miopithecus. Talapoinové žijí v lesích až do nadmořské výšky 700 metrů. Talapoin gabunský se vyskytuje od Kamerunu po Demokratickou republiku Kongo a má světlejší uši a nozdry, zatímco talapoin angolský se vyskytuje od DR Kongo do Angoly a má tmavé uši, které jsou zbarvené až do černa stejně jako jeho nozdry.

Talapoin primárně žije ve vlhkých oblastech, jako jsou mokřady, pobřežní oblasti řek, mangrovové porosty a galeriové lesy. Tento malý primát má nezvyklý způsob obrany proti šelmám nebo prozkoumávání neznámého předmětu. V takový okamžik obklopí skupina talapoinů predátora či neznámou věc a provedou skupinový útok. Skupiny samic bývají agresivnější než skupiny samců.

Poměrně dobrý plavec

Talapoini patří mezi poměrně dobré plavce, takže se může stát, že je spatříte, jak hledají potravu i pod vodní hladinou. Komunikace je obdobná jako u ostatních kočkodanů – vizuální, doteková, akustická a chemická. Ovšem jejich hlas není tak pestrý v porovnání s ostatními druhy kočkodanů, nicméně je velice intenzivní. Určitou zajímavost vizuální komunikace představuje, že při výhružném posunku prezentují zuby, jako kdyby s nimi chtěli někoho kousat. To je projev velice neobvyklý u úzkonosých primátů. Afričtí farmáři nemají talapoiny příliš v lásce, protože se často vyskytují v blízkosti zemědělských plodin. Tento druh primáta se často stává kořistí leoparda, kočky zlaté, ženetky či ptačích dravců. Kromě toho jim hrozí nebezpečí i od velkých hadů a varana nilského.

Talapoin se v zajetí dožívá kolem 28 let. Délka života ve volné přírodě nebyla dostatečně prozkoumána, ale předpokládá se, že bude o něco nižší. Talapoina chovají i některé zoologické zahrady a u nás se s ním můžete setkat v ZOO Praha, která oslavila úspěch, když se jí v roce 2009 podařilo odchovat mládě, přičemž talapoini se příliš v zajetí nerozmnožují.



Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům



Chceš být stále v obraze?

Zanech nám na sebe kontakt a nebo sleduj naši facebook stránku či diskutuj ve skupině "po stopách Šokující planety".