Noční papoušek kakapo

Noční papoušek kakapo

Jako noční ptáci jsou známy sovy, ale málokdo ví, že existuje i druh papouška, který je nočním ptákem. Jedná se o skutečně zvláštní druh zvířete, které nemá v přírodě obdoby. Jmenuje se kakapo soví a často se označuje jako noční papoušek.

Zvláštní druh papouška

Kakapo soví se také označuje jako papoušek soví a jeho latinský název zní Strigops habroptilus. Tento pták je dlouhý něco málo před šedesát centimetrů a váží dva kilogramy. Kakapo je jedním z nejvíce ohrožených druhů papoušků na celém světě. Kakapo nedokáže létat a má vysoce neortodoxní zvyky. Jedná se o papouška aktivního při stmívání. Kakapo často chodí dlouhé trasy ke svým potravním okrskům, kde žvýká rostliny, aby z nich získal šťávu. Jakmile kakapo navštíví nějakou rostlinu, většinou za ním zůstane viset klubko vlákniny z rostliny.


Samci přicházejí na tokaniště, kde si vyhrabávají nory a snaží se k sobě přivábit samičku velice hlasitými, dunivými zvuky. Dospělí ptáci, mláďata i vejce byli vystaveni poměrně velkému ohrožení ze strany zavlečených predátorů. Kakapo soví je nejtěžší papoušek a má zaokrouhlená křídla, ale nelétá. Silný zobák má přizpůsobený k vymačkávání šťáv z rostlin. Kakapo dovede šplhat po stromech. Jeho peří má žlutozelenočernou barvu. Kakapa není snadné pozorovat, ale je možné ho vystopovat díky cestičkám, které si při opakovaném pohybu na zemi vytváří.

Boj za záchranu kakapa

Jedná se o skutečně velice ohrožený druh, který v zásadě ve volné přírodě vymřel. Do současnosti přežívá již jen okolo stovky kakapů, takže aktuálně probíhají akce na jejich záchranu před vymřením. Ptáci byli převezeni na tři ostrovy u Nového Zélandu, které jsou vzdálené od pobřeží. Jedním z těchto ostrovů je Codfish Island a druhým Anchor Island. Na těchto ostrovech nežijí žádní nebezpeční predátoři, takže zde může být pečlivě monitorována úspěšnost akce. Vzhledem k tomu se dá kakapo označit za jeden z nejvzácnějších druhů papoušků na světě. Délka života je u kakapa přitom jinak velice dlouhá a může se dožít až sta let.

Začátek roku 2016 však přinesl pozitivní zprávy, protože kriticky ohrožení kakapové se vrhli do hnízdní sezóny, která by mohla zvýšit počet těchto vzácných papoušků. Potvrzena byla minimálně tři hnízda a čtyři vejce, přičemž se pářilo kolem dvaceti samic. Letošní hnízdní sezóna by navíc mohla být rekordní, protože se předpokládá až patnáct hnízd, především díky hojnosti plodů červené borovice. Tyto plody stromu rimu podle výzkumů dodávají potřebný vápník a vitamín D. Vědci se úspěšnost hnízdění kakapů snaží podpořit nabídkou potravních doplňků ve formě obohacených granulí vyrobených z dýně, mají program na umělé oplodňování s cílem zvýšit procento oplodněných vajec a zlepšit genetickou rozmanitost velmi malé kakapí populace.

Kakapo na první pohled připomíná v obličeji sovu, takže proto dostal pojmenování kakapo soví. Populaci kakapů snižovali predátoři přivezení člověkem – psi, krysy. Nyní již musíme jen doufat, že vzácný druh živočicha přežije a začne se mu na izolovaných ostrůvcích dařit, aby člověk nepřispěl k vyhubení dalšího živočišného druhu.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům



Chceš být stále v obraze?

Zanech nám na sebe kontakt a nebo sleduj naši facebook stránku či diskutuj ve skupině "po stopách Šokující planety".