Pták s úžasným ocasem – lyrochvost

Pták s úžasným ocasem – lyrochvost

Páva zná díky jeho pestrobarevnému ocasu snad každý. Ovšem páv není jediným zvířetem s podobně zajímavým ocasem. Za pozornost stojí třeba i lyrochvost, který už však do znalostní výbavy průměrného člověka nepatří, přitom se jedná o nesmírně zajímavého živočicha.

Žije v deštných lesích

Lyrochvost nádherný má skvostný ocas a velice muzikální hlas, takže je sám sobě umělcem a impresáriem. Staví si při toku jakési „pódium“, přičemž představení tancujícího samečka jsou natolik neobvyklá, že se na ně chodí dívat nejen samičky, ale dokonce i zvědaví turisté. Lyrochvost se někdy též nazývá velechvost, přičemž latinské pojmenování je Menura novaehollandiae. Jde o ptáka dlouhého 86-100 centimetrů, který se vyskytuje na jihovýchodě Austrálie a introdukován byl do Tasmánie. Samcům dorůstá ocas do konečného tvaru a délky až ve věku kolem šesti až osmi let.

Velechvosti se vyskytují v deštných lesích a křovinatých oblastech. Existuje ještě velechvost Albertův, který je menší a zbarvený více do kaštanova, zatímco lyrochvost nádherný má barvu spíše šedou. Samci obou druhů jsou pověstní ocasem, který může dosáhnout až délky kolem šedesáti centimetrů a obsahuje dvě charakteristická lyrovitá pera. Samci tokají uprostřed zimy. Velechvost Albertův si jako tokaniště staví specifickou plošinu ze sešlapaných lián. Lyrochvost nádherný pak shrabává na obvodu vlastního teritoria půdu do mnoha hromad, na nichž předvádí své specifické tance. Před dospěním lyrochvostové tanec důkladně trénují.

Široké spektrum rozmanitých zvuků


Lyrochvost má silný zpěv, překvapuje množstvím různých napodobených hlasů a zvuků. Během zpívání překlápí ocas nad hřbetem, chvěje jím a pomalu se otáčí. Hlasový fond lyrochvost využívá hlavně při námluvách. Právě podle hlasu a široké škály písniček samička zjistí, zda sameček skutečně za něco stojí. Samečci se tedy hodně snaží a nevystačí si jen s vlastní produkcí, a proto imitují zpěv ostatních ptáků a často i zvuků, které zaznamenají ve svém okolí. Mohou to být zvuky stavby, autoalarm či motorová pila.

Samci jsou polygamní, což znamená, že se během jednoho hnízdního období snaží o spáření s větším počtem samic. Samice následně kladou jedno vejce do klenutého hnízda nad zemí. Lyrochvostové se živí hlavně malými živočichy, které hledají v přízemním patře lesa. Zvíře je většinou poměrně plaché a rádo se schovává v hustém podrostu. Ovšem občas se vyskytuje i poblíž lidských obydlí. Díky tomu pak lyrochvostí samci rozšiřují repertoár o zvuky jako dětský pláč či křik.

Lyrochvost nádherný se podobá bažantu, ale patří do čeledi lyrochvostovitých. Se svou délkou kolem 100 centimetrů je nejdelším pěvcem. V současné době se lyrochvost nechová v žádné české zoologické zahradě, takže si za ním musíte udělat cestu nejlépe do jeho domoviny.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům



Chceš být stále v obraze?

Zanech nám na sebe kontakt a nebo sleduj naši facebook stránku či diskutuj ve skupině "po stopách Šokující planety".


Projížďka na SEGWAY (1 + 1 ZDARMA) - speciální vánoční nabídka

Poznejte krásu pražských parků na dvojkolce.