Tapíři – žijící zkameněliny

Tapíři – žijící zkameněliny

Tapír sice nepatří k méně známým živočichům, nicméně zase tolik lidí neví o tom, že se označuje za žijící zkamenělinu. Tapíři tvoří jedinou čeleď tapírovitých a po právu se mohou pyšnit názvem žijící zkameněliny, protože se změnili za posledních 35 milionů let pouze nepatrně.

Podobají se prasatům

Jedná se o zvířata střední velikosti, jejichž tělo je tvarově podobné prasatům, avšak nohy mají poměrně vysoké a štíhlé. Také mají krátký a pohyblivý chobot. Tapíři obecně žijí v lesních oblastech, které nejsou nikterak vzdálené od vody, na jihovýchodě Asie a ve Střední a Jižní Americe. Tato zvířata tráví mnoho času ponořena ve vodě, z níž vystrkují pouze svůj chobot jako potápěčský šnorchl. Tím se snaží uniknout predátorům a ochlazují se. Celkem existují čtyři druhy tapírů – tapír jihoamerický, tapír horský, tapír středoamerický a tapír čabrakový. Poslední tři jmenované druhy jsou ohrožovány ničením prostředí a lovem. Pro mladé tapíry je typická rudohnědá srst s vodorovnými bílými pruhy a skvrnami. Zbarvení dospělých se začne vyvíjet zhruba kolem šestého měsíce věku. Tapíři mají tělo proudnicového tvaru, proto mohou snadněji procházet hustým podrostem. Obličejová část hlavy je velice dlouhá, jelikož nosní vývody jsou silně prodloužené a nozdry leží na špičce čenichu.


Mají ostrý čich, který je pro ně životně důležitý při vyhledávání potravy a zjišťování nebezpečí, i pro kontakt s ostatními tapíry. Kromě toho mají i velké vztyčené uši, jež zajišťují výborný sluch, a malé oči sedící hluboko v očnicích. Umístění hluboko v očnicích jejich zrak ochraňuje před trny a ostrými větvemi. Tři prsty na každé noze se na měkké půdě roztahují od sebe, což umožňuje spolehlivěji nést váhu těla a zabraňuje boření do půdy. Tapíři se mohou chlubit jen krátkým, ale širokým ocasem a také tvrdou kůží. Srst na těle je většinou řídká, to však neplatí pro tapíra horského, jenž má hustý kožich. Středoamerický a jihoamerický druh mají skvěle vyvinutou krátkou štětinatou hřívu, která jim poskytuje určitou míru ochrany před kousnutím jaguára. Většinou jsou tapíři zcela hnědí, šedí či načernalí vyjma bílých ušních okrajů u některých z nich. Pouze tapír čabrakový má na velké ploše těla bílou barvu.

Tapír jihoamerický a středoamerický

Tapír jihoamerický se někdy označuje též jako tapír americký. Dorůstá délky 1,7-2 metrů a jeho ocas je dlouhý mezi půl metrem až metrem. Hmotnost zvířete se pohybuje od 225 do 250 kilogramů. S oblibou se zdržuje u okrajů vod, dobře plave a potápí se, když chce uniknout predátorům, jako jsou pumy a jaguáři. Na pastvu vyráží v noci a vybírá si – živí se mnoha druhy trav, rákosem, ovocem a jinou vegetací. Tapír středoamerický je největším americkým tapírem a také se označuje jako tapír Bairdův. Je temně hnědý, má světle šedožluté tváře a hrdlo a uši s bílými okraji. Živí se různými rostlinnými částmi od pupenů a listů k spadanému ovoci. Vydává ostré hvizdy, pomocí nichž se dorozumívá s mládětem nebo varuje ostatní dospělé tapíry před vstupem do svého teritoria. Dorůstá délky dvou metrů, ale ocas je dlouhý jen 7-13 centimetrů. Hmotnost se pohybuje od 240 do 400 kilogramů.

Tapír horský a čabrakový

Tapír horský je znám i pod názvem tapír Roulinův. Má nejdokonalejší srst ze všech tapírů – je hustá, tmavohnědá až černá a chrání zvíře před chladem v jeho domovině ve vysoké nadmořské výšce. Dorůstá délky kolem 1,8 metru a ocas je dlouhý 50 centimetrů. Hmotnost tohoto druhu je okolo 150 kilogramů. Jeho trus obsahuje množství nepoškozených semen, čímž tapíři napomáhají v rozšiřování rostlinstva a tudíž i s regenerací lesa. Jedná se o samotářská zvířata. Tapír čabrakový je nápadně zbarvený a je to jediný tapír Starého světa. Také jde o největší druh tapíra, který dorůstá délky 1,8-2,5 metru a hmotnost se pohybuje kolem 250-540 kilogramů. Je černý s bílým sedlem přes hřbet a zadek, a to ho perfektně maskuje, protože v lesích plných stínů se obrys jeho těla přeruší.

Na tapíry se můžete klidně podívat i v některé naší zoologické zahradě, protože ho chová například ZOO Praha, Zlín či Brno. Jedná se o skutečně zajímavého živočicha, takže se vyplatí se na něj kouknout hezky zblízka.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům



Chceš být stále v obraze?

Zanech nám na sebe kontakt a nebo sleduj naši facebook stránku či diskutuj ve skupině "po stopách Šokující planety".