Malá pouštní liška jménem fenek

Malá pouštní liška jménem fenek

V poušti žijí různá zvířata. Některá jsou roztomilá, zatímco jiná svým zjevem odpuzují. Mezi roztomilejší druhy pouštních zvířat určitě patří fenek. Tato malá pouštní liška se dokonce dá chovat i v zajetí, nicméně pro její chov je potřeba řada speciálních povolení, protože se jedná o ohrožené zvíře.

Fenek s velkýma ušima

Nejmenší liška světa


Fenek berberský je ta úplně nejmenší liška na celém světě. Jde o malou pouštní šelmu, která je charakteristická svýma velkýma ušima. Fenka totiž od ostatních psovitých šelem celkem jednoduše rozpoznáte. Fenek berberský má latinský název vulpes zerda a jeho hmotnost se pohybuje okolo jednoho kilogramu. Tělo má fenek dlouhé přibližně 30-40 centimetrů a jeho ocas bývá dlouhý mezi 15-30 centimetry.

Fenek je nejen nejmenší liškou, ale také nejmenší psovitou šelmou. Velikostně je dokonce menší než doma běžně chované kočky. Fenek bývá velice štíhlý a má dlouhý huňatý ocas. Když už byla řeč o fenkových uších, tak jejich délka může dosahovat až patnácti centimetrů. Boltce mají společně s velkou bubínkovou výdutí zodpovědnost za precizní sluch fenka. Kromě toho fenkovi velké uši slouží jako tepelný výměník, takže se díky nim může fenek ochlazovat a v pouštích podmínkách se nepřehřeje. Poměrně důležitý je i fenkův zrak, protože tyto malé pouštní šelmy vidí výborně i za šera. Fenek má zuby poměrně malé. Jeho srst je hedvábně jemná a hodně hustá.

Fenek se dá chovat dokonce i doma

Přirozené útočiště fenka najdete v severní Africe, na Arabském a Sinajském poloostrově. Fenek se perfektně dokázal přizpůsobit životu na Sahaře. Dokonce preferuje písčitou poušť, kde obývá stabilní písečné duny. Kromě toho potřebuje stanoviště s rostoucí travou či keři nebo stromy. Ve vegetaci hledá fenek úkryt, materiál na vystlání nory a někdy i potravu či vodu.

V přírodě jsou fenci aktivní hlavně v nočních hodinách a přes den se schovávají před velkým teplem v hlubokých norách. Fenek běžně žije v rodinných skupinách, které jsou složené klidně i z několika dospělých párů. Jde o celkem společenské zvíře, které rádo komunikuje.

Fenci jsou velice hraví, aktivní a pohybliví. Dospělý fenek dovede vyskočit klidně i sedmdesát centimetrů do výšky a přes metr do délky. V případě ohrožení se fenek snaží okamžitě zahrabat do písku. Fenek je zvíře všežravé a snaží se využít jakýkoliv zdroj potravy, na který narazí. Nejčastěji se živí ještěry, ptáky a jejich vejci, brouky, pavouky, hlodavci, kořínky, cibule rostlin či ovocem.

Zajímavostí je, že fenek nemá většinou v blízkosti povrchovou vodu, a proto si její potřebu vykrývají pojídáním rostlin a ulovených živočichů. Potravu si fenek schovává na horší časy do úkrytů, jejichž umístění si velice dobře pamatuje. Fenek je v zásadě jediným druhem lišky, kterou můžete chovat v domácnosti jako mazlíčka.

Zvíře si dovede zvyknout na lidskou přítomnost. U nás je potřeba dodržet omezení, jež plynou z vyhlášky č. 75. /1996 Sb., kterou se stanovují nebezpečné druhy zvířat. Fenek je také zařazen v úmluvě o mezinárodním obchodu CITES.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům



Chceš být stále v obraze?

Zanech nám na sebe kontakt a nebo sleduj naši facebook stránku či diskutuj ve skupině "po stopách Šokující planety".


Projížďka na SEGWAY (1 + 1 ZDARMA) - speciální vánoční nabídka

Poznejte krásu pražských parků na dvojkolce.