Káva patří k nejoblíbenějším nápojům na celém světě a řada lidí si v jejím pití vyloženě libuje. Najdou se i tací, kteří se skutečně specializují na různé druhy kávy a rádi ochutnávají kávu z rozmanitých konců světa. Jaká je ale ta úplně nejdražší káva? Pravděpodobně budete překvapeni, jakým způsobem se připravuje.
Cibetky v zajetí nežerou kávu
Jako nejdražší káva na světě se označuje tzv. cibetková káva. Za jeden hrneček té úplně nejšpičkovější kávy Kopi Luwak zaplatíte až šest set amerických dolarů. Jakmile pravý milovník kávy ochutná specifickou chuť Kopi Luwak, okamžitě pozná, že je něčím opravdu výjimečná. Kopi Luwak má nesmírně kořeněnou chuť s lehkými tóny karamelu a čokolády.
Ovšem pokud si člověk chce skutečně pořádně vychutnat kávu Kopi Luwak, neměl by se nějak zdlouhavě zajímat o její původ, protože tento druh kávy se připravuje z výkalů kunovité šelmy – cibetky. Káva Kopi Luwak se vyrábí hlavně v Indonésii a na Filipínách, kde žije ve volné přírodě poměrně velké množství cibetek. K potravě cibetek patří malí savci, hmyz, tropické ovoce, ale hlavně také káva. Ostatně způsob získávání kávy může za její neuvěřitelně vysokou cenu. Problém je v tom, že cibetky žijící v zajetí nelze přimět ke konzumaci kávových zrn, což je nesmírně zajímavé. Většina zrnek cibetkové kávy pochází z ostrova Sulawesi.
Za vznikem stojí vynalézaví domorodci
Kávová zrnka mají poměrně tvrdý obal, a proto projdou v podstatě neporušeně celým trávicím traktem cibetky. Zrnka kávy následně domorodci nacházejí v hromádkách trusu těchto kunovitých šelem. Po hromádkách trusu domorodci téměř vyhlašují pátrání, protože pro ně je to dobrý způsob obživy, jelikož kávy v trusu se dá dobře zpeněžit prodejem prostředníkům. Jakmile je odstraněn obal, zbude klasické kávové zrno, které má ovšem velice netradiční chuť.
Káva Kopi Luwak se začala prodávat již koncem devatenáctého století a její objev podle určité tradice souvisel s tím, že nizozemští majitelé plantáží zakazovali domorodcům konzumaci jejich oblíbeného kávového nápoje, nicméně domorodci byli vynalézaví a objevili možnost, jak by se dal zákaz Evropanů obejít. Domorodci začali používat kávu z cibetčího trusu, což bylo něco, co by Evropan skutečně do úst v tehdejší době jen tak nevložil.
V žaludku probíhá obdoba fermentace
Tajemství vnitřností cibetky spočívá v tom, že v jejich žaludcích dochází během trávení k obdobě fermentace. To je ostatně dosvědčeno a podloženo reálným vědeckým výzkumem, který provedli v osmdesátých letech dvacátého století kanadští chemici. Bakterie a ostatní mikroorganismy v žaludku cibetky přeměňují za pomoci enzymů biologické látky na jiné. Tím se mění jejich vlastnosti a v případě kávy Kopi Luwak z nich odebírají hořké látky. Káva Kopi Luwak je skutečně specifická, a proto si za ní případní zájemci musí zaplatit patřičný obnos. Pokud by se někomu podařilo přimět cibetky žijící v zajetí k pojídání kávových zrn, jistě by na to hodně vydělal, nicméně zatím se to ještě nezadařilo.